Ο πρόεδρος της Κολομβίας δηλώνει ότι μια στρατιωτική επέμβαση δεν είναι λύση για τη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας δηλώνει ότι μια στρατιωτική επέμβαση δεν είναι λύση για τη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Κολομβίας δηλώνει ότι μια στρατιωτική επέμβαση δεν είναι λύση για τη Βενεζουέλα
Μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας I. Ducke σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα (15/3) στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στην πολιτική κρίση τον Ιανουάριο όταν ο J. Guaido, επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος, με το επιχείρημα ότι η επανεκλογή του N. Maduro το 2018 δεν ήταν νόμιμη.
«Δεν νομίζω πως η λύση είναι η στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Ducke στην εφημερίδα, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέμβασης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει βήματα για την αύξηση της πίεσης στον Maduro και την ενίσχυση του Guaido, που έχει αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από άλλες 50 χώρες, περιλαμβανομένης της Κολομβίας.
Ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει ως αβάσιμους τους υπαινιγμούς ότι σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προκάλεσε την κρίση στη Βενεζουέλα υποστηρίζοντας τον Maduro.
Η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν στο πλευρό της κυβέρνησης του Maduro.
Ο Ducke είπε πως μια σταθερή Βενεζουέλα είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, καθώς και της Κίνας.
Είπε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει ορισμένα μέλη του στρατού της Βενεζουέλας να περάσουν στη «σωστή πλευρά», όπως την αποκάλεσε.
«Ελπίζουμε πως η Ρωσία μπορεί να αλλάξει την πολιτική στάση της έτσι ώστε να αποκατασταθεί η θεσμική τάξη στη Βενεζουέλα», είπε.
Ο Ducke είπε πως πιστεύει ότι χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Βενεζουέλα το οποίο θα διαθέτει πόρους άνω των 40 δισεκ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Η Κολομβία, η οποία συνορεύει με τη Βενεζουέλα, έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, είπε ο Ducke.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS