Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mogherini (Κομισιόν): Καταδικάζουμε απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο

Mogherini (Κομισιόν): Καταδικάζουμε απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο
Η Mogherini απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή, επεσήμανε ότι η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο
Σε καταδίκη των τουρκικών παραβιάσεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο προχώρησε η Κομισιόν.
Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Federica Mogherini απαντώντας στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή δήλωσε ότι η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Η Mogherini επαναλαμβάνει ότι «στις 26 Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.
Το Συμβούλιο υπενθύμισε επίσης και επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, με τα οποία καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του διαπραγματευτικού πλαισίου, να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο κ. Χουντής ζήτησε από την Mogherini να πάρει θέση για «την επέκταση του τουρκικού casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», τονίζοντας ότι «το 1995, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ότι ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζει η Συμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί αιτία πολέμου.
Μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί στρατηγική έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, μέσω δηλώσεων και συνεχών παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Το 2017, η άσκηση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματός της για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, με εκρηκτικές δηλώσεις, αποστολή ερευνητικού σκάφους, επιβολή ναυτικού αποκλεισμού σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, προωθεί τον τερματισμό του ερευνητικού προγράμματος».
Ο κ. Χουντής ερωτά την Mogherini αν «με δεδομένο ότι η ανοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα η ΕΕ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, το casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, μπορεί να καταστήσει σαφές ότι η υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ και ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παρεμποδίζει κράτη μέλη να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο (UNCLOS) και μάλιστα απειλώντας με πόλεμο, και αν προτίθεται να καταθέσει πρόταση για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης