Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία - Αυστραλός τρομοκράτης σκοτώνει 49 και τραυματίζει 48 σε δύο μουσουλμανικά τεμένη - Σε livestreaming οι εκτελέσεις

Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία - Αυστραλός τρομοκράτης σκοτώνει 49 και τραυματίζει 48 σε δύο μουσουλμανικά τεμένη  - Σε livestreaming οι εκτελέσεις
Ο δράστης φέρεται να σχεδίαζε εδώ και δύο χρόνια την επίθεση, ενώ δήλωνε ότι εκπροσωπεί εκατομμύρια εθνικιστών
(upd5) Τουλάχιστον 49 νεκροί και 48 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ένοπλης επίθεσης σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, η οποία αποτελεί και την πλέον πολύνεκρη στην ιστορία της χώρας, με την πρωθυπουργό Jacinda Ardern να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση.
O επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Mike Bush στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο 16/3.
Ο δράστης, ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει μανιφέστο μίσους κατά των μουσουλμάννων, είναι γεννημένος στην Αυστραλία, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το ψευδώνυμο, "Brenton Tarrant".
Η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Bush.«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το ένα πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ.
Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, και ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrisson.

Εκτελέσεις σε livestreaming

Όλα άρχισαν όταν στις 13.40 τοπική ώρα ο 28χρονος Αυστραλός  έφτασε με το αυτοκίνητό του το οποίο ήταν γεμάτο με όπλα και εκρηκτικά έξω από τέμενος, πήρε ένα από τα αυτόματα όπλα που είχε μαζί του, εισήλθε στο τέμενος την ώρα της προσευχής και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο δράστης έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) επί τουλάχιστον 15 λεπτά της όλης ενέργειας του, από τη μετάβαση του στα δύο τεμένη μέχρι την ένοπλη εισβολή σε αυτά.
Ο 28χρονος πυροβόλησε 100 φορές μέσα στο τέμενος, ενώ στα όπλα που είχε μαζί του είχε γράψει ονόματα δραστών άλλων πολύνεκρων επιθέσεων.
Υπάρχουν εικόνες πως τον δείχνουν να πυροβολεί ένα προς ένα τα θύματα του ενώ στο βίντεο που τράβηξε την ώρα της επίθεσης φαίνονται οι πιστοί να είναι στο πάτωμα, χωρίς να είναι σαφές αν είναι νεκροί ή τραυματίες.Το video είναι σοκαριστικό.Τον εμφανίζει μέσα από το αυτοκίνητο του, να φορά στολή παραλλαγής και κράνος ενώ ακούγεται να λέει «ας αρχίσει το πάρτι».
Παίρνει ένα από τα έξι όπλα, μπαίνει στο τζαμί και σκοτώνει όποιον βρίσκεται στο δρόμο του.
Ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί, προσπαθεί να ξεφύγει, αλλά ο 28χρονος τον εκτελεί εν ψυχρώ ενώ εκτελεί ήρεμος χωρίς να κοιτά ποιον και προς τα που πυροβολεί.
Οι εικόνες τον δείχνουν πάνω από τα θύματα του, να τα πυροβολεί πολλές φορές για να είναι σίγουρος πως τους έχει σκοτώσει.
Βγαίνοντας από το τζαμί, πυροβολεί άλλους δυο ανθρώπους, πηγαίνει στο αυτοκίνητο για να πάρει άλλο όπλο και καθώς επιστρέφει στο τέμενος πυροβολεί τα θύματα του στο κεφάλι για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανείς ζωντανός.
Όταν καταλαβαίνει πως όσοι ήταν στο τζαμί είναι νεκροί, βγαίνει έξω και πυροβολεί ακόμη έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο χώρο μπροστά από το τέμενος.
Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14.15 μ.μ (τοπική ώρα) ένοπλος – δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον ίδιο δράστη – έφτασε έξω από άλλο τέμενος της ευρύτερης περιοχής.
Με τον ίδιο τρόπο «γάζωσε» δεκάδες άτομα που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος.
Η αστυνομία ανέφερε πως τα στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας.
«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται.
Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε» ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος υποστήριξε πως δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι.
«Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση» τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας Mike Bush.
«Είναι μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες της Νέας Ζηλανδίας» υποστήριξε η πρωθυπουργός Jacinda Ardern, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.
Η πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με απογραφή του 2013.Το μανιφέστο του δράστη - Σχεδίαζα εδώ και 2 χρόνια την επίθεση

Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε κείμενο που είχε αναρτήσει ο δράστης λίγο πριν την επίθεση.
Σε αυτό αναφέρει πως σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.
«Μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές» υποστηρίζει ο δράστης, τονίζοντας ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα από τα έξι όπλα που είχε ο δράστης αναγράφεται η λέξη «τουρκοφάγος».
Πρόκειται για ένα ημιαυτόματο πυροβόλο όπλο τύπου AR-15 το οποίο έχει υποστεί τροποποιήσεις και χρησιμοποιήθηκε στην πολύνεκρη επίθεση.
Νέα Ζηλανδία: Δεν υπάρχουν Έλληνες στους νεκρούς και τραυματίες από την επίθεση στα τεμένη

Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες της ένοπλης επίθεσης στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία παρείχε ο Επίτιμος Πρόξενος στην Ουέλινγκτον, Γιώργος Νεονάκης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Νεονάκης είπε πως δεν υπάρχει ελληνικό όνομα στη λίστα με τους τραυματίες ή μέσα στο νοσοκομείο.
«Πρόκειται ίσως για μία από τις χειρότερες ημέρες για τη Νέα Ζηλανδία» ανέφερε ο κ. Νεονάκης ο οποίος υποστήριξε ότι μεταξύ των τραυματιών και των νεκρών δεν υπάρχει κανένας Έλληνας.Καταδικάζει έντονα ο Trump την επίθεση στη Ν. Ζηλανδία: Σφαγή, δολοφονήθηκαν 49 αθώοι - Διεθνείς αντιδράσεις

Tη βαθιά λύπη της για τη σημερινή επίθεση σε τεμένη στο Κράιστσερτς, που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους, εξέφρασε η βασίλισσα Ελισάβετ, αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας.

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στο Κράιστσερτς.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει σε δήλωσή της η βασίλισσα.
«Αποτίω επίσης φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σ' αυτούς που έχουν τραυματισθεί.
Αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου πηγαίνουν σε όλους τους Νεοζηλανδούς».
Στην καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος έκανε λόγο για «τρομερή σφαγή» και για «49 αθώους νεκρούς».
«Τα θερμά συλλυπητήρια και οι καλύτερες ευχές μου για το λαό της Νέας Ζηλανδίας ύστερα από την τρομερή σφαγή στα τεμένη.
49 αθώοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν άσκοπα, ενώ τόσοι άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Οι ΗΠΑ θα σταθούμε στο πλευρό της Ν. Ζηλανδίας σε οτιδήποτε χρειαστεί» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump.
Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε την τρομοκρατική επίθεση.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα την επίθεση στο Christchurch.
Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες τους.
Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Ν. Ζηλανδίας και με την κυβέρνηση του απέναντι σε αυτή την κακή πράξη μίσους» ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Sarah Sanders.
«Καταδικάζω κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία και καταριέμαι αυτούς που την διέπραξαν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε πως η επίθεση αυτή είναι «ένα νέο παράδειγμα της αύξησης του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».
«Με αυτή την επίθεση, η εχθρότητα εναντίον του ισλάμ (...) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά (...) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν ένας καρκίνος» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker έκανε λόγο για πράξη παράλογης βίας.
«Αυτή η πράξη παράλογης βίας εναντίον αθώων στον χώρο προσευχής τους δεν μπορεί να είναι περισσότερο αντίθετη στις αξίες και στην κουλτούρα ειρήνης και ενότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται με τη Νέα Ζηλανδία» τόνισε ο Juncker ενώ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, J. Stoltenberg είπε πως «το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της φίλης και εταίρου μας Νέας Ζηλανδίας για την υπεράσπιση των ανοικτών κοινωνιών μας και των αξιών που μοιραζόμαστε».
«Ελπίζω πως όλοι αυτοί που εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν όπως τους πρέπει» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, υποστηρίζοντας ότι «μια επίθεση εναντίον ειρηνικών προσώπων συγκεντρωμένων για να προσευχηθούν σοκάρει με την ωμότητα και τον κυνισμό της».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron τόνισε ότι «η Γαλλία ορθώνει το ανάστημά της εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού και δρα με τους εταίρους της εναντίον της τρομοκρατίας στον κόσμο» ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel ανέφερε: «Συμμερίζομαι το πένθος των Νεοζηλανδών για τους συμπολίτες τους που δέχθηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από ρατσιστικό μίσος ενώ προσεύχονταν ειρηνικά στα τζαμιά τους».

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 15/3 07:10)

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS