Τελευταία Νέα
Speculator

Η απομόχλευση περνάει μέσα από τη διάθεση «ασημικών» – Ποιες εταιρείες βγάζουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία

Η απομόχλευση περνάει μέσα από τη διάθεση «ασημικών» – Ποιες εταιρείες βγάζουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία
Όσες το έκαναν εγκαίρως τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να περάσουν την κρίση και να δουν βελτίωση στα νούμερά τους
Έφτασε «ο κόμπος στο χτένι» ή έχει βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και μπορούν οι εισηγμένες να μειώσουν τα δάνειά τους μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε καλύτερες τιμές από αυτές της εποχής της ύφεσης στη χώρα;
Όπως και να έχει, κάποια στιγμή οι εταιρείες που έχουν σημαντική μόχλευση πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν την τραπεζική εξάρτηση.
Όσες το έκαναν εγκαίρως τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να περάσουν την κρίση και να δουν βελτίωση στα νούμερά τους.
Όσες βελτίωσαν ταμειακές ροές και μείωσαν δανεισμό, έβαλαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
Το ίδιο φαίνεται πως είναι έτοιμες να πράξουν αρκετές εισηγμένες που η μόχλευση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Η MIG μετά την πώληση του Υγεία, εξετάζει την πώληση της Attica Group μία κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τον συνολικό δανεισμό, ο οποίος σε επίπεδο ομίλου και αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η καθαρή θέση θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί από μία μετατροπή ομολογιακών δανείων σε μετοχές αν και θα έφερνε ανατροπές στη μετοχική σύνθεση και dilution.
Ωστόσο θα βελτίωνε την καθαρή θέση που ήταν στα 162 εκατ. ευρώ και παράλληλα δε θα χρειαζόταν να περιορίσει σημαντικά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
Η Ελλάκτωρ έχει ήδη επικοινωνήσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το λεγόμενο core business και να βελτιώσει τον ισολογισμό της.
Στο πλαίσιο αυτό πούλησε τα κεντρικά γραφεία έναντι 25,5 εκατ. ευρώ, ενώ παλαιότερα είχε πουλήσει και το Καζίνο Πάρνηθας.
Η Ιντραλότ έχει απασχολήσει αρκετά την επενδυτική κοινότητα το τελευταίο διάστημα με αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν τον υψηλό δανεισμό.
Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ενισχύσει τη ρευστότητά της και ταυτόχρονα να εφαρμόσει στρατηγική απομόχλευσης μέσω διάθεσης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων το 2019.
Τα ΕΛΠΕ πούλησαν τη ΔΕΣΦΑ βελτιώνοντας τον ισολογισμό αλλά και την απόδοση στους μετόχους τους.
Απομόχλευση θέλουν και πολλοί αναλυτές για την περίπτωση της ΔΕΗ και περιμένουν να δουν την εξέλιξη του διαγωνισμού πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων και πόσο θα μπορούσε να ωφελήσει την εισηγμένη.  
Από τις εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων η Αλουμύλ στα πλαίσια αναδιάρθρωσης πούλησε το 66% θυγατρικής έναντι 1,6 εκατ. ευρώ αλλά επιτυγχάνει ελάφρυνση δανείων κατά 9,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να πουλήσουν ό,τι μπορούν προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης