Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 6,7% το 2018

Ιρλανδία: Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 6,7% το 2018
Η ιρλανδική οικονομία εμφάνισε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ για το 2018
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιρλανδίας αυξήθηκε με ρυθμό 6,7% το 2018, που είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πέμπτο συνεχόμενο έτος, αν και τα στοιχεία ήταν για μία ακόμη φορά ωραιοποιημένα από στατιστικές στρεβλώσεις.
Η σημασία του ΑΕΠ ως ακριβούς μέτρου οικονομικής επίδοσης μίας πολύ ανοικτής οικονομίας, όπως η ιρλανδική, μειώθηκε, όταν το 2015 αναθεωρήθηκε ο ρυθμός αύξησής του ανοδικά κατά 26%, μετά από μία τεράστια αναθεώρηση του αποθέματος του ύψους των κεφαλαίων.
Τέτοιες στρεβλώσεις, που σχετίζονται με τον μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εταιρειών στην Ιρλανδία, φούσκωσαν τα στοιχεία του ΑΕΠ ξανά πέρυσι, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι λίγο μόνο χαμηλότερος από τον διογκωμένο ρυθμό 7,2% του 2017.
Ωστόσο, μία σειρά άλλων, πιο σταθερών στοιχείων, από την απασχόληση έως τις λιανικές πωλήσεις, υποδηλώνουν μία πολύ ισχυρή ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας της Ιρλανδίας, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία της έχει αρχίσει να εισάγει σταδιακά νέα μέτρα, τα οποία αφαιρούν ορισμένες από τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι παγκοσμιοποιημένες δραστηριότητες (των πολυεθνικών).
Ένα τέτοιο μέτρο, που τροποποίησε την εγχώρια ζήτηση, αυξήθηκε 3,3% και πρέπει να θεωρείται ως σημαντικός δείκτης μεταβολής της ζήτησης πέρυσι, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 έναντι αύξησης 0,9% στο τρίτο τρίμηνο.
Η ανάπτυξη της Ιρλανδίας μείωσε το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ σε περίπου 68%, δήλωσε στέλεχος της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η ιρλανδική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα μετριασθεί στο 4,4% φέτος, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ με συμφωνία, ενώ προβλέπει μεγάλη επιβράδυνση στο 1,5%, αν η Βρετανία φύγει χωρίς συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης