Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Αποζημιώσεις για 5 - 15 έτη στις νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες προβλέπει η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας

ΥΠΕΝ: Αποζημιώσεις για 5 - 15 έτη στις νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες προβλέπει η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας
Το «πράσινο φως» της Κομισιόν στον Μηχανισμό «αγγίζει» άμεσα τον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων
Ισορροπίες επιχειρεί να διατηρήσει η ηγεσία του ΥΠΕΝ με όσα προβλέπει στην πρότασή της για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας αναφορικά με τις αποζημιώσεις νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα περιπτώσεων καινούριων μονάδων, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές επενδυτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογα με το κεφαλαιουχικό κόστος μιας νέας επένδυσης, η διάρκεια της σύμβασης που θα μπορεί να συνάπτει κυμαίνεται από 5 έως 15 χρόνια.
Ικανοποιημένη όμως από την ελληνική πρόταση θα πρέπει να είναι και η ΔΕΗ, καθώς για την «Πτολεμαΐδα V» η διάρκεια του συμβολαίου που προτείνεται είναι 10 χρόνια.
Η μόνη προϋπόθεση είναι οι πρώτες δημοπρασίες του Μηχανισμού να διεξαχθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς, ώστε η μονάδα να υπογράψει συμβόλαιο έως τον Δεκέμβριο του 2019, αν και δεν θα έχει ολοκληρωθεί.
Τότε, μέσω του συμβολαίου η μονάδα θα μπορεί να αμείβεται για τις υπηρεσίες επάρκειας ισχύος που θα παρέχει στο σύστημα από το 2023, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.
Το ζήτημα αυτό είναι μεγάλης σημασίας για την ίδια την ΔΕΗ καθώς ο πρόεδρός της κ. Εμ.Παναγιωτάκης έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την αποτελεσματικότητα της επένδυσης εαν δεν εξασφαλίσει τα λεγόμενα ΑΔΙ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, για τα έργα αντλησιοταμίευσης που θα υλοποιηθούν, η σύμβαση μπορεί να είναι έως και 15ετής.
Αντίστοιχα, πολλές είναι οι κατηγορίες περιπτώσεων που προβλέπονται από το ΥΠΕΝ στο σχέδιο, ακόμη και για αναβαθμίσεις μονάδων.

Σύντομα η έγκριση του Μηχανισμού

Όσον αφορά την έγκριση του μηχανισμού, αυτό που διαμηνύεται από την ελληνική πλευρά είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής σχολίων από την DG Comp.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια θετική αντίδραση από τις Βρυξέλλες, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την επίσημη κοινοποίησή του.
Όπως είναι γνωστό, το «πράσινο φως» της Κομισιόν στον Μηχανισμό αγγίζει και τον δεύτερο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, καθώς η δυνατότητα αποζημίωσης για υπηρεσίες επάρκειας ισχύος ισοδυναμεί με μία πρόσθετη πηγή εσόδων.
Μάλιστα, στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει πως είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρχει από την Κομισιόν ένα θετικό σήμα (π.χ. Comfort Letter) για την ελληνική πρόταση.
Πάντως, από την πλευρά ορισμένων τουλάχιστον υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στον πρώτο διαγωνισμό, σημειώνεται πως η δυνατότητα αποζημίωσης έχει συνυπολογισθεί στις εκτιμήσεις τους για τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων.
Όπως συμπληρώνουν, η έκβαση της νέας διαδικασίας θα κριθεί από άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. τα κόστη λειτουργίας.
Σε κάθε περίπτωση, αρνητική συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Προεδρία της Κομισιόν, κάτι που σημαίνει πως τα θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων αναμένεται να μπουν στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής ακόμα πιο έντονα στο προσεχές διάστημα.
Επομένως, το στοίχημα είναι τι κόστος θα φέρει το νέο σχήμα και πώς αυτό θα επηρεάσει τη στάση της DG Comp.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης