Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αθηνά Δρέττα: Το ριζοσπαστικό κέντρο

tags :
Αθηνά Δρέττα: Το ριζοσπαστικό κέντρο
Άρθρο της Αθηνάς Δρέττα, προέδρου στο the Catalyst
Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για την διεύρυνση των δύο μεγάλων κομμάτων προς το κέντρο.
Ο Κ. Μητσοτάκης με όχημα την μετριοπάθεια της προσωπικότητάς του και την νεωτερικότητα μερικών από τις ιδέες του και ο Α. Τσίπρας με την ιστορικότητα του ριζοσπαστισμού και την αποφασιστικότητα στο θέμα των Πρεσπών, προσπαθούν να “διεμβολίσουν” τον χώρο του κέντρου,τονίζοντας την σημασία των άκρων!
Στην καθημερινή συζήτηση ασφαλώς, ο χώρος του κέντρου, υποτιμάται, λοιδωρείται, συκοφαντείται, βατεύεται.
Ποιό είναι τελικά αυτό το κέντρο που παρά την κακοποίηση εξακολουθεί να υπάρχει και να επανέρχεται μετά από μεγάλες εθνικές αποτυχίες και περιπέτειες ως διέξοδος;
Η συζήτηση για το νέο κέντρο δεν σχετίζεται ασφαλώς με  με την ιλαροτραγωδία της κεντροαριστεράς,τους διαγκωνισμούς των αιωνίων πρωταγωνιστών,την ιερότητα των συμβόλων, το ξαναγράψιμο της ιστορίας αλλά με την δημιουργία μιας νέας πολιτικής ατζέντας.
Δεν συνδέται με τις μετακινήσεις, τις εξαγορές, τις βουλευτικές έδρες, τις ενέσεις “κεντρισμού” σε πολιτικούς οργανισμούς που παραμένουν απαράλαχτοι.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για την επίπονη  προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εντελως σύγχρονης ατζεντας που θα εσωματώνει την ριζοσπαστικοποιηση των φοβισμένων και θα δίνει απαντησεις στα πραγματικα προβληματα κάτι που δεν αφορά μόνο σε  έναν πολιτικό χώρο αλλά  έχει σαν αποτέλεσμα  την ανασύνθεση ολόκληρου  του πολιτικου συστήματος.
Μιλώ  δηλαδή για μια νέα πολιτική γεωμετρία.
Για μια θετική επένδυση που δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται ως αντι-… κάτι ή φιλο-…κάτι.
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συζήτηση η οποία δεν είναι αμιγώς ελληνική. Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και η ανάδειξη αριστερών και δεξιών λαικιστικών κομμάτων στις ευρωπαικές κυβερνήσεις αποδεικνύει την κοινότητα των αναζητήσεων.Αλλά και των συγχύσεων.
H μεγαλύτερη όμως δυσκολία προκύπτει από τους διαχωρισμούς που γενιούνται απο τα νεα προβληματα.
Το μεταναστευτικό- η αλλαγή της φυσης της εργασίας- τα προβληματα απο τις νεες τεχνολογιες και την επιστημη- η εξασθενιση της εθνικης ταυτοτητας και η ελλειψη μιας δυνατοτερης υπερεθνικης - η μαζικη κουλτουρα των social media, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του θαυμαστού νέου κόσμου.
Η συζήτηση για το ριζοσπαστικό κέντρο δεν αφορά ασφαλώς μόνο στην μεσαία τάξη και την εκπροσώπησή της - κάτι που θυμίζει τους περίφημους μη προνομιούχους-αλλά και στους πιο αδύναμους που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές όπως επίσης και στις περίφημες Ελίτ που σφυρίζουν αδιάφορες μπροστά στις αυξανόμενες ανισότητες.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το νέο κέντρο δεν αναφέρεται σε έναν χαζοχαρούμενο πολιτικό χυλό, σε μία μεταμοντέρνα απολίτικη μάζα που προσπαθεί να βρει διαρκώς παραλυτικούς μέσους όρους.
Το ριζοσπαστικό κέντρο δεν χρειάζεται γέφυρες αλλά ποτάμια που θα ανατρέψουν την στασιμότητα και τον λαικισμό.

Αθηνά Δρέττα
Πρόεδρος The Catalyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης