Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το CNBC για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Ο κίνδυνος εκλογών και οι τράπεζες

Το CNBC για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Ο κίνδυνος εκλογών και οι τράπεζες
Το ΔΝΤ επισημαίνει τους κινδύνους ενόψει των εκλογών αλλά και την ανάγκη εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών
Την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναλύει το CNBC εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στις αναφορές για τους κινδύνους ενόψει των εκλογών, στην ανάγκη εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
«Υπάρχουν πολλές θετικές εξελίξεις.
Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,5% από 2% το 2018» επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
Το Ταμείο τονίζει και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και ότι έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές με δύο επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων.
Το CNBC σχολιάζει ότι η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει κάποιο πρόγραμμα με το ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα επί του παρόντος οφείλει στο ΔΝΤ 9,4 δισ. ευρώ λόγω του συμβολής του στα τρία προγράμματα διάσωσης μετά το 2010.
Συνολικά, τα προγράμματα ανέρχονταν στα 289 δισ. ευρώ και χρηματοδοτούνταν και επιβλέπονταν από την ΕΕ και -σε μικρότερο βαθμό- από το ΔΝΤ.
Τα προγράμματα συνοδεύτηκαν από αυστηρούς όρους, από εκτεταμένα μέτρα λιτότητας έως προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ είχαν τεθεί και σκληροί οικονομικοί στόχοι.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τελευταίο της πρόγραμμα τον Αύγουστο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, τονίζεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ θα δημοσιεύει εκθέσεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πιέσεις

Παρά την πρόοδο της Ελλάδας, όμως, όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η ανεργία παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, στο 18,5% τον Νοέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η ανεργία υποχωρεί παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ειδικά στους νέους, και η ανάπτυξη θυσιάζεται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Το Ταμείο αναφέρεται και στις εθνικές εκλογές αναμένοντας περαιτέρω πιέσεις στην κυβερνητική πολιτική.
«Υπάρχουν κίνδυνοι από την άσκηση πιέσεων λόγω των εκλογών -όπως η αύξηση των μισθών- καθώς και πιθανή κόπωση έπειτα από χρόνια περικοπής δαπανών και μεταρρυθμιστικών προσπαθειών» αναφέρει το ΔΝΤ.
Τέλος, το Ταμείο συνέστησε στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και να στηρίξει τις τράπεζες της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης