Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλο το παρασκήνιο για τους πρώτους 16 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Όλο το παρασκήνιο για τους πρώτους 16 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για συμμετοχή πρωτοκλασάτων υπουργών στο ευρωψηφοδέλτιο
Με την ανακοίνωση των πρώτων 16 υποψηφίων ευρωβουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη «μάχη» των ευρωεκλογών αν και τα «μάτια» του είναι στραμμένα στις βουλευτικές κάλπες για τις οποίες ακόμα δεν έχει προσδιορίσει πότε ακριβώς θα στηθούν παρά το ότι το υπουργείο Εσωτερικών από την Πρωταπριλιά και μετά θα είναι πανέτοιμο.
Τα 16 πρώτα ονόματα δεν προκάλεσαν ιδιαίτερες αντιδράσεις καθώς δεν υπήρχαν κάποιες εκπλήξεις που θα μπορούσαν να δώσουν τόνο ενθουσιασμού ή ενός ευρύτερου διαμετρήματος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε ευρύτερα πλήθη.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το ευρωψηφοδέλτιο δεν έχει και ονόματα που πραγματικά έχουν να πουν κάτι στο ευρύτερο αριστερό ακροατήριο.
Όπως για παράδειγμα του γιου του εκτελεσθέντος Νίκου Πλουμπίδη του οποίου η μνήμη αποκαταστάθηκε σχετικά πρόσφατα από το ΚΚΕ το οποίο τον είχε κατηγορήσει ως πράκτορα και προδότη.
Επίσης, δεν στερείται σημασίας η παρουσία της κόρης του Μάνου Λοϊζου παρά το γεγονός ότι επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου ακόμη, είχε στείλει επιστολή στην ΕΡΤ ζητώντας να μην μεταδίδει τραγούδια του πατέρα της.
Σαφής ένδειξη ότι από τότε «έπαιζε» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως η παρουσία της πρώην εκπροσώπου των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννας Κοντούλη δεν σηματοδοτεί άνοιγμα στον οικολογικό χώρο καθώς η ίδια ουσιαστικά έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μια τετραετία.
Ήταν υποψήφια βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015 και τοποθετήθηκε ως πρόεδρος και μάλιστα με προβληματική θητεία στον οργανισμό Ελληνικές Κατασκευές.
Ο Γιάννης Μουζάλας από την πλευρά του φαίνεται ότι κατά την υπουργική του θητεία απώλεσε όλο το σεβασμό της ευρύτερης κοινής γνώμης για το τεράστιο ακτιβιστικό και ανθρωπιστικό του έργο ως μέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν πλέον για ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων με αποκορύφωμα την αποδοχή και της προφορικής ευρωτουρκικής συμφωνίας η οποία εγκλώβισε μεγάλο αριθμό προσφύγων στον τόπο μας και ιδίως στα νησιά, με αποτέλεσμα και αυτοί να ζουν σε άθλιες συνθήκες και οι τοπικές κοινωνίες να ασφυκτιούν.
Οι κατηγορίες όμως μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Μουζάλα αφορούσαν και δύο ακόμα σκέλη.
Ότι δέχτηκε σιωπηρά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων και εξυπηρέτησε την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να μην γίνουν πριν από τις εκλογές  στη Γερμανία οι επιβαλλόμενες σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων αλλά και ότι δέχτηκε να επιστρέφονται στη χώρα μας μετανάστες που έχασαν το δικαίωμα να διαμείνουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, ούτε κι αυτός μπορεί να καταγραφεί ως ευρύτερη πολιτική προσωπικότητα αφού από την πρώτη μέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε υπουργικό πόστο.
Ίσως η μόνη υποψήφια που ξεφεύγει των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η κόρη του αείμνηστου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου η οποία φαινόταν να βρίσκεται κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για συμμετοχή πρωτοκλασάτων υπουργών στο ευρωψηφοδέλτιο

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη συζήτηση στο παρασκήνιο αναφορικά με τη συμμετοχή εν ενεργεία υπουργών στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να είναι ενισχυμένο στη μεγάλη πολιτική μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση για τις  επικείμενες ευρωεκλογές.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πάντως ότι έχει ανακοινωθεί μόνο το ⅓ των ονομάτων που θα είναι υποψήφιοι.
Την ίδια στιγμή, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν πως από την ώρα που η κυβέρνηση δίνει χαρακτήρα σκληρής εκλογικής μάχης για το αύριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, χρειάζεται να τοποθετηθεί ένας πρωτοκλασάτος υπουργός στο ευρωψηφοδέλτιο για να συμβολίσει αυτό το βάρος.
Κατά πληροφορίες έχουν συζητηθεί τα ονόματα της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά αλλά και του Νίκου Φίλη.
Βέβαια, η ανταπόκριση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, μάλλον αρνητική διαφαίνεται καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κανένα από τα τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα αυτή.
Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενδεχομένως, αφήνει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο.
Οι ίδιες πηγές πάντως επισημαίνουν ότι εάν η «μάχη» το απαιτήσει θα υπάρξει υπουργός στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και θα καμφθούν οι όποιοι προβληματισμοί υπάρχουν επί της αρχής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε και η άρνηση της Λούκας Κατσέλη να είναι υποψήφια παρότι την ήθελε πολύ ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ίδια, σε δήλωσή της αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια με σταυρό δείχνοντας ότι φοβάται μήπως στραπατσαριστεί πολιτικά από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ παρότι δανειστές και μη, προσπαθούν επί εννέα χρόνια να καταργήσουν το νόμο της που έχει προστατεύσει ως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά.
Πάντως σε σχέση με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, κοντός ψαλμός αλληλούια, όπως λέει η σοφή παροιμία καθώς μέχρι τέλος του Μάρτη θα πρέπει τα κόμματα να ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους.  
Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα της Έλενας Κουντουρά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντίστοιχη βούληση υπάρχει και για τον Σπύρο Δανέλλη.
Μάλιστα, αναμένεται άμεσα, ίσως και σήμερα, η τροπολογία στη Βουλή η οποία θα επιτρέπει στους εν ενεργεία βουλευτές να είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
Με την εν λόγω ρύθμιση μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να μείνει με λιγότερους από 151 βουλευτές καθώς οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρειαστεί να παραιτηθούν νωρίς από το βουλευτικό τους αξίωμα.
Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνών κόμμα, θεωρούν ότι αποτυπώνεται το αμφίπλευρο άνοιγμα στα ψηφοδέλτια, δεξιά και αριστερά, ενώ και στις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας θα έχουμε τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
Ενώ τα ευρωψηφοδέλτια θα γράφουν μόνο ΣΥΡΙΖΑ και θα περιλαμβάνουν τα πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης