Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Δεν αναμένεται επανάληψη της κρίσης του 2008, παρά την «εκτόξευση» του χρέους

tags :
S&P: Δεν αναμένεται επανάληψη της κρίσης του 2008, παρά την «εκτόξευση» του χρέους
Το σχόλιο της Standard & Poor’s για το πολύ υψηλό παγκόσμιο χρέος 
Παρά την «εκτόξευση» του χρέους παγκοσμίως κατά την τελευταία δεκαετία, μία επανάληψη της άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 δεν κρίνεται πιθανή, σχολιάζει σε έκθεσή της η S&P Global Ratings.
Ακόμη και αν μία κρίση είναι αναπόφευκτη, η ένταση θα είναι υποδεέστερη σε σύγκριση με το 2008.
Το συνολικό χρέος (δημόσιο, εταιρικό και νοικοκυριά) έχει αυξηθεί 50%+ από το 2009, φθάνοντας στα 178 τρισεκ. δολάρια στα τέλη του 2018.
Η έντονη αύξηση οφείλεται κυρίως στο δημόσιο χρέος, το οποίο συνολικά φθάνει πλέον τα 62,4 τρισεκ. δολάρια, 77% αυξημένο σε σύγκριση με 10 χρόνια νωρίτερα.
«Το παγκόσμιο χρέος είναι σίγουρα υψηλότερο και πιο επικίνδυνο σήμερα από ό, τι πριν από μια δεκαετία.
Αν και μια άλλη κρίση μπορεί να είναι αναπόφευκτη, δεν αναμένουμε να είναι τόσο έντονη όσο η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009».
Το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση του χρέους, δηλαδή στο γεγονός ότι αφορά κυρίως τις χώρες.

Image

«Παρά την υψηλότερη μόχλευση, ο κίνδυνος μόλυνσης μετριάζεται από την υψηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρέος των ισχυρών μεγάλων δυτικών χωρών».
Επιπλέον, μεγάλο μέρος της αύξησης από εταιρικής πλευράς προήλθε από κινεζικές εταιρείες που δανείστηκαν από εγχώριους οργανισμούς, μειώνοντας την πιθανότητα οι αθετήσεις να προκαλέσουν μία παγκόσμια «μόλυνση», εξηγείται.
Να σημειωθεί πως, παρά την αύξηση του χρέους, το ύψος της μόχλευσης (ή του χρέους προς το ΑΕΠ) αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό, από 208% τον Ιούνιο του 2008 σε 231% τον Ιούνιο του 2018.
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, το συνολικό χρέος σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκε μόλις 4% για την περίοδο, στα 34,7 τρισεκ. δολάρια.
Τέλος, σχετικά με την επικίνδυνη ζώνη από πλευράς (μακροπρόθεσμης) πιστοληπτικής ικανότητας, την κατηγορία «ΒΒΒ» (από όπου μεταπηδούν προς τα κάτω οι «Fallen Angels», υποβιβάζονται σε «junk»), το συνολικό χρέος εκτοξεύθηκε κατά 170% από το 2008, υπογραμμίζεται.
Τα σχετικά διαγράμματα του CNBC:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης