Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλάξεις EKT και BaFin για την πιθανή συγχώνευση Deutsche Bank - Commerzbank

Επιφυλάξεις EKT και BaFin για την πιθανή συγχώνευση Deutsche Bank - Commerzbank
Η ΕΚΤ και άλλες ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η Deutsche Bank δεν διαθέτει την απαραίτητη ισχύ προκειμένου να εξελιχθεί με επιτυχία μια πιθανή συγχώνευση
Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank εκφράζουν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η ΕΚΤ και άλλες ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η Deutsche Bank δεν διαθέτει την απαραίτητη ισχύ προκειμένου να εξελιχθεί με επιτυχία μια πιθανή συγχώνευση με την Commerzbank και θα δώσουν την έγκρισή τους μόνο ένα κριθεί ότι το πλάνο είναι αξιόπιστο και βιώσιμο.
Πιθανή συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρωζώνη, με κεφάλαια ύψους 1,9 τρισ. ευρώ αλλά και στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το πιθανό deal θα απαιτήσει την έγκριση της ΕΚΤ, της Bundesbank και της BaFin.
Αξιωματούχοι της Deutsche Bank δήλωσαν στους Financial Times ότι η μεγαλύτερή τους ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο αποτυχίας να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.





Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, το σενάριο συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας για το οποίο πιέζει η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων και εμποδίων.
Ναι μεν θα δημιουργηθεί – ξανά – η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με 1,45 τρισεκ. ευρώ με 70 δισεκ. κεφάλαια αλλά
1)Θα απαιτηθούν επιπλέον 9 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια για να εξυγιανθούν πλήρως
2)Θα χρειαστεί να μειώσουν κατά 30 με 35 χιλιάδες το προσωπικό π.χ. η Deutsche bank έχει 91,7 χιλιάδες εργαζομένους και η Commerzbank 49 χιλιάδες εργαζόμενους.
3)Η απόδοση κεφαλαίων και ενεργητικού είναι εντυπωσιακά χαμηλή το 2018 οι δύο τράπεζες πέτυχαν κέρδη μόλις 1,2 δισεκ. ευρώ μετά φόρων
4)Εάν αναλυθούν οι πηγές εσόδων προκύπτει ότι τα επιχειρηματικά δάνεια και το private banking είναι οι βασικοί αιμοδότες και των δύο τραπεζών
5)Βασικό και κοινό πρόβλημα των δύο τραπεζών τα ασθενικά κεφάλαια, η Deutsche bank διαθέτει 47,5 δισεκ. common equity Tier 1 και 350 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και η Commerzbank 23,4 δισεκ. κεφάλαια και 180 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το SREP της Deutsche bank δηλαδή ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και common equity tier 1 διαμορφώθηκε στο 11,82% πραγματικά χαμηλό για τις κεφαλαιακές αδυναμίες της τράπεζας και της Commerzbank σε 12,75%.
6)Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Deutsche bank ανέρχεται σε 16,4 δισεκ. και της Commerzbank σε 8,6 δισεκ. άθροισμα 25 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι P/BV 0,34 οριακά χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση της Eurobank στην Ελλάδα αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών 0,21.
7)Να τονιστεί ότι το βασικό διαχρονικό πρόβλημα της Deutsche bank είναι η έκθεση σε παράγωγα, κάποια στιγμή είχε φθάσει να έχει έκθεση 850 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης