Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για τις τράπεζες ο νέος γύρος TLTRO – Υπέρ Ελλάδας και Ιταλίας

Moody’s: Credit positive για τις τράπεζες ο νέος γύρος TLTRO – Υπέρ Ελλάδας και Ιταλίας
Credit positive για τις τράπεζες ο νέος γύρος TLTRO
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα (credit positive) των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτιμά τον επικείμενο νέο γύρο πολύ φθηνού χρήματος (TLTRO-III) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο αμερικανικός οίκος Moody’s.
Στις 7 Μαρτίου 2019, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο γύρο TLTROs που θα χορηγηθούν σε τριμηνιαία βάση μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Μαρτίου 2021.
«Η ανακοίνωση είναι θετική για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, διότι θα είναι σε θέση να ανατροφοδοτήσουν τη χρηματοδότηση ύψους 720 δισεκ. ευρώ που λήγει με τον προηγούμενο γύρο, TLTRO II, μειώνοντας τους κινδύνους.
Επίσης, αναμένουμε από το TLTRO III να υποστηρίξει τις συνθήκες δανεισμού και να ωφελήσει τη συνολική οικονομία της Ευρωζώνης.
Επί του παρόντος, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ευρωζώνης.

Image

Η απόφαση της ΕΚΤ σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει παράσχει στήριξη στο τραπεζικό σύστημα για περισσότερο από μια δεκαετία, γεγονός που υπογραμμίζει τις αδυναμίες των διαρθρωτικών χρηματοδοτήσεων, ιδίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες είναι μακράν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της χρηματοδότησης της ΕΚΤ», σχολιάζει ο οίκος.
Οι συνθήκες του προγράμματος TLTRO III διαφέρουν από το TLTRO II.
Συγκεκριμένα, η διάρκεια των δανείων θα είναι δύο έτη σε σύγκριση με τέσσερα έτη στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος, ενώ το επιτόκιο θα αναπροσαρμόζεται στο ρυθμό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, σε αντίθεση με τους σταθερούς συντελεστές του TLTRO II.
Ως εκ τούτου, το νέο πρόγραμμα φαίνεται να είναι λιγότερο επωφελές από τις προηγούμενες πράξεις, αλλά θα παραμείνει ελκυστικό για πολλές τράπεζες σε σχέση με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της αγοράς.
Οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να αξιοποιούν τη νέα διευκόλυνση της ΕΚΤ για ποσό ίσο με το 30% του αποθέματος των επιλέξιμων δανείων.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αργότερα τις λεπτομέρειες.
«Το νέο πρόγραμμα TLTRO III θα ωφελήσει κυρίως τις νότιες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν περίπου το ένα τρίτο του εξαιρετικού TLTRO και εκτιμούμε ότι, αν δεν υπήρχε TLTRO III, θα ήταν δύσκολο για αυτές να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος αυτό σε προσιτές τιμές.
Επιπλέον, οι ιταλικές τράπεζες αμφισβητούνται από τις ευμετάβλητες συνθήκες αγοράς στην Ιταλία και τις σχετικά αδύναμες αυτόνομες τραπεζικές προφίλ πιστωτικών καρτών.
Παρόμοιες συνθήκες πρόκλησης αναχρηματοδότησης ισχύουν και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο (σύνολο 290 δισ. ευρώ έναντι συνολικού ενεργητικού 3,7 τρισεκ. στην Ιταλία).
Οι ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες κατέχουν επίσης μεγάλα ποσά TLTROs (περίπου 6% του συνολικού ενεργητικού για την Ισπανία και 5% για την Πορτογαλία), αλλά θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης στις χώρες αυτές είναι πιο περιορισμένοι εξαιτίας των ευνοϊκότερων συνθηκών στις κεφαλαιαγορές.
Η ανάγκη της ΕΚΤ να διατηρήσει ένα μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό μηχανισμό αποδεικνύει ότι περισσότερο από 11 χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι συνήθεις όροι χρηματοδότησης δεν έχουν επανέλθει σε όλες τις χώρες, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τη ζώνη του ευρώ συνολικά».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης