Διεθνή

Reuters: Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές ο αυτοεξόριστος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Puigdemont

Reuters: Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές ο αυτοεξόριστος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Puigdemont
Σύμφωνα με τον Puigdemont πρέπει να διεθνοποιηθεί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της Καταλονίας από την καρδιά της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο 
Υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Μάιου στην επαρχία της Καταλονίας θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, που ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.
Ο Puigdemont, εγκατέλειψε την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017, αφού η Μαδρίτη επέβαλε άμεση εξουσία στην Καταλονία. Η πλούσια βορειοανατολική περιοχή είχε δηλώσει μονομερώς την ανεξαρτησία της βάσει δημοψηφίσματος που κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.
«Είναι η στιγμή να κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να διεθνοποιήσουμε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της Καταλονίας από την καρδιά της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Puigdemont στο Twitter.
Ο Puigdemont και άλλοι πέντε πρώην ηγέτες της Καταλανίας παραμένουν αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς πιθανή επιστροφή τους στην Ισπανία θα σήμαινε αυτόματη φυλάκισή τους.
Ο Puigdemont, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Καταλανίας για περίπου 22 μήνες, αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξέγερση στην Ισπανία.
Τον περασμένο Ιούλιο, τα ισπανικά δικαστήρια ανέβαλαν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον Puigdemont, αφού ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να εκδοθεί στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει χωριστή κατηγορία για κατάχρηση δημόσιων πόρων, αλλά όχι για την κατηγορία των ανταρτών, κάτι που η Ισπανία αποφάσισε να μην δεχθεί.
Από το Βέλγιο, ο Puigdemont έφυγε ξανά για το αξίωμα του στις περιφερειακές εκλογές της Καταλανής του Δεκεμβρίου του 2017 και προτάθηκε πρόεδρος με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά τα ισπανικά δικαστήρια απαγόρευσαν την απόπειρά του να αναλάβει τα καθήκοντά του εκτός της χώρας.
Ο Oriol Junqueras, ηγέτης του κόμματος ERC υπέρ της ανεξαρτησίας, ο οποίος βρίσκεται σε δίκη στη Μαδρίτη μαζί με άλλους 11 πολιτικούς της Καταλονίας για το ρόλο τους στη διακοινοτική απόσχιση του 2017, θα διεξαχθεί και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης