Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αμερικανικές πιέσεις στην Ινδία για να σταματήσει την αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Αμερικανικές πιέσεις στην Ινδία για να σταματήσει την αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα
Η ινδική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Βενεζουέλας
Πιέσεις ασκούν στην Ινδία οι ΗΠΑ, προκειμένου να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση του Nicolas Maduro, δήλωσε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος και ενώ η διοίκηση Trump εντείνει τις απειλές της για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Καράκας.  
«Λέμε ότι δεν πρέπει να βοηθήσετε αυτό το καθεστώς, θα πρέπει να είστε στην πλευρά του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Elliott Abrams σε συνέντευξή του στο Reuters.
Η κυβέρνηση Trump έστειλε το ίδιο μήνυμα σε άλλες κυβερνήσεις, όπως είπε ο Abrams, ενώ παρόμοιο αίτημα διατύπωσε και προς  ξένες τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση Maduro.
Ο Abrams περιέγραψε την προσέγγιση των ΗΠΑ ως «επιχειρηματολογία, παραίνεση, προτροπή».
Η πίεση στην Ινδία ασκείται, καθώς οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους οι οποίοι τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Juan Guaido, απειλούν με περισσότερες κυρώσεις για να διακόψουν τις εισοδηματικές ροές στην κυβέρνηση Maduro και να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί τον Guaido ως τον νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας και έχει επιβάλει κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας ενώ ανακοίνωσε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις με στόχο κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η ινδική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Βενεζουέλας, επειδή είναι ιστορικά ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης που πληρώνει με μετρητά για το αργό πετρέλαιο της χώρας - μέλος του ΟΠΕΚ, πίσω από τις ΗΠΑ, οι οποίες μέσω κυρώσεων κατά του Maduro έχουν παραδώσει μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων στο Guaido, όπως σημειώνει το Reuters.
Οι μεταφορές πετρελαίου στην Κίνα, ο άλλος σημαντικός εισαγωγέας της Βενεζουέλας, δεν αποφέρουν μετρητά για τον Maduro, επειδή αποπληρώνουν τα δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που έχουν καταβληθεί στο Καράκας από το Πεκίνο.
Οι συζητήσεις για τη Βενεζουέλα έρχονται καθώς αυξάνονται οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί και ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν ήδη την Ινδία να σταματήσει να αγοράζει το ιρανικό πετρέλαιο.
Οι ΗΠΑ, εξάλλου, σκοπεύουν να τερματίσουν την προνομιακή εμπορική μεταχείριση για την Ινδία, η οποία επιτρέπει εισαγωγές χωρίς δασμούς ύψους έως και 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης