Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2050

Πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2050
Πέντε κράτη-μέλη ζητούν 100% ΑΠΕ έως το 2050
Οι 28 υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήγαγαν τη Δευτέρα (4/3) την πρώτη δημόσια συζήτησή τους σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2050, ωστόσο πέντε κράτη-μέλη τόνισαν και κατέκριναν την έλλειψη ενός σεναρίου 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των προτεινόμενων επιλογών της Κομισιόν.
Η στρατηγική της Επιτροπής «Καθαρός Πλανήτης για Όλους», η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, προσφέρει στις χώρες της Ε.Ε. οκτώ διαφορετικά σενάρια περικοπής εκπομπών, ώστε η οικονομία της Ευρώπης να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έως τα μέσα του αιώνα.
Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να αναλύσουν το σχέδιο και να αποφασίσουν ποια επιλογή επιθυμούν να υιοθετήσουν φέτος.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και ερευνητικό οργανισμό Euractiv, ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου, Κλωντ Τουρμές, ξεκίνησε τη διαδικασία λέγοντας στους συναδέλφους του ότι «μπορούν να ξεχάσουν τα έξι από τα οκτώ σενάρια», απορρίπτοντάς τα ως ανεπαρκή για να τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού.
Ο Τουρμές επέκρινε επίσης τις άλλες δύο επιλογές, οι οποίες αποσκοπούν σε περικοπές των καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, λόγω έλλειψης διαφάνειας, και παρότρυνε την Επιτροπή να αποκαλύψει τα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία πίσω από τις προτάσεις της.
«Η Επιτροπή Γιουνκέρ προτείνει να χτίσουμε 50 ή 60 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2050.
Αυτή δεν είναι μια καλή πολιτική γειτονίας, καθώς απειλούνται οι πολίτες της Ε.Ε.», δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής.
Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στοχεύουν σε ένα πλήρως ανανεώσιμο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο Τουρμές έκανε λόγο για ένα συνολικό σύστημα αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει τη θέρμανση, την ψύξη, τις μεταφορές, και άλλα συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια.
Τον υπουργό από το Λουξεμβούργο υποστήριξαν οι ομόλογοί του από την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Λιθουανία και την Ισπανία, ενώ ο Φιλανδός υπουργός Κίμμο Τιλικάινεν δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ερχόμενη προεδρία της για να υιοθετήσει κάποια πρόταση.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στη Ρουμανία στις 9 Μαΐου και αναμένεται να τοποθετηθούν πριν από την ερχόμενη σημαντική διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κλιματική τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης