Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Η επιβίωση της ΕΕ και της Ευρωζώνης εξαρτώνται από την αντοχή των θεσμών

Παυλόπουλος: Η επιβίωση της ΕΕ και της Ευρωζώνης εξαρτώνται από την αντοχή των θεσμών
Εάν δεν επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η συνακόλουθη στασιμότητα θα οδηγήσει νομοτελειακά στη διάλυση της ΕΕ είπε ο κ.Παυλόπουλος
Η επιβίωση της ΕΕ και της Ευρωζώνης εξαρτώνται από την αντοχή των θεσμών υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «εάν δεν επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η συνακόλουθη στασιμότητα θα οδηγήσει νομοτελειακά στη διάλυση της ΕΕ».
«Η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Για να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση, άρα και η συνακόλουθη, εκ φύσεως, νομισματική και οικονομική ενοποίηση, πρέπει να παραμείνουν όρθιες οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ.Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στη Νομική Σχολή της Ποντγκόριτσα με θέμα «Κράτος Δικαίου και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση», στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο.
Ο κ.Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της προοπτικής δημιουργίας μιας ενωμένης Ευρώπης υπό όρους Ομοσπονδίας και αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, διαφορετικά υποστήριξε ότι «αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθη στασιμότητα θα οδηγήσει επίσης νομοτελειακώς στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».
«Η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου - καθώς και του κράτους δικαίου γενικώς - έγκειται στην ύπαρξη κανόνων δικαίου οι οποίοι οριοθετούν την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών οργάνων, περαιτέρω, δε, τις έννομες συνέπειες κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.
Το σύμπτωμα της θεσμικής «αφάνειας» του Eurogroup, με τις επέκεινα συνέπειες, αποκαλύπτει ένα διόλου αμελητέο κενό του Ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, το οποίο πλήττει ευθέως την ομαλή πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η σημερινή δυσοίωνη συγκυρία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστά ακόμη πιο απαραίτητη τη θεσμική και πολιτική συνοχή του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την οποία μόνον η οριστική ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να διασφαλίσει.
Όπως είπε,  η μορφή, την οποία θα πάρει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά το πέρας της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι, σε γενικές τουλάχιστον γραμμές, δεδομένη και έγκειται στη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής σύνδεσης των κρατών-μελών, που εδράζεται στην, υπαρξιακή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αρχή της Αλληλεγγύης, με μια διακυβέρνηση, η οποία θα στηρίζεται στον σεβασμό της Δημοκρατικής Αρχής μέσω των θεσμικών αντηρίδων της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης