Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληρό χαράτσι 25% για πάνω από 4 εκατ. ασφαλισμένους λόγω πλεονασμάτων

Σκληρό χαράτσι 25% για πάνω από 4 εκατ. ασφαλισμένους λόγω πλεονασμάτων
Η εξαγγελθείσα αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και η μείωση της ανεργίας, έφερε μειώσεις, καθώς οι εκκαθαρίσεις δείχνουν λιγότερα εισοδήματα κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ
Σκληρό χαράτσι κατά 25% θα υποστούν πάνω από 4.000.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέσα στην επόμενη τριετία, εξαιτίας των συσσωρευμένων  πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ (7 δις φέτος) και 2% μέχρι το 2022 (4 δις ευρώ).
Το παραπάνω φορο-ασφαλιστικό μέτρο, αποκρύβεται τεχνηέντως μέσα στην προεκλογική περίοδο και επίσης και άλλες τέσσερις εξαγγελίες, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινούσε άμεσα και έχουν περάσει στις καλένδες, με μόνη αλήθεια την παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και τώρα προχωρά σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, από τα επόμενα όμως χρόνια.

Σύμφωνα με ειδικούς στον χώρο της ασφάλισης:

Τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν τα εισοδήματα (μείωση των συντάξεων έως 18% και αύξηση της φορολογίας μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου).
Αντίστοιχα θα υποστούν μειώσεις και οι μισθοί μέχρι 25%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο κατώτατος μισθός των 580 ευρώ θα φορολογηθεί από φέτος.
Η απόδοση των συντάξεων (εξαγγελία Τσίπρα) εντός 3 μηνών από την κατάθεση της αίτησης 1,5 χρόνο μετά παραμένει στα χαρτιά, καθώς εκκρεμούν πάνω από 250.000 αιτήσεις για λήψη παροχής από το ασφαλιστικό σύστημα (κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα).
Πέρυσι το καλοκαίρι θεσμοθετήθηκε επίδομα 250 ευρώ το μήνα στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ προκειμένου να διεκπεραιώσουν πιο γρήγορα τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις θα αυξηθούν οι εισφορές (εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες) αλλά, θα βελτιωθούν οι χαμηλές συντάξεις και δεν θα θιγεί η προσωπική διαφορά. Δυο χρόνια μετά έχουν εκδοθεί ελάχιστες συντάξεις αλλά, οι συντάξεις παραμένουν στα ίδια αν και όχι μειωμένα επίπεδα όπως η σύνταξη χηρείας  (360 ευρώ).
Αλλά και η κατώτατη σύνταξη στο ΙΚΑ, από 486 ευρώ έπεσε στα 425 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του  ΕΚΑΣ, που υπουτίθεται ότι θα εισορροπούσε την προσωπική διαφορά.
Η εξαγγελθείσα αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και η μείωση της ανεργίας, έφερε μειώσεις, καθώς οι εκκαθαρίσεις δείχνουν λιγότερα εισοδήματα κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. 
Στο κομμάτι της ανεργίας υπάρχει πράγματι μείωση του ποσοστού, αλλά η απασχόληση δείχνει αύξηση στις ελαστικές μορφές (μερική απασχόληση, ωρομίσθιοι κλπ).

Αντ. Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης