Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν αναγνωρίζει προς το παρόν τον Guaido το ΔΝΤ – Εξαιρετικά δύσκολη η κρίση στη Βενεζουέλα

Δεν αναγνωρίζει προς το παρόν τον Guaido το ΔΝΤ – Εξαιρετικά δύσκολη η κρίση στη Βενεζουέλα
Δεν αναγνωρίζει προς το παρόν τον Guaido το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Jouan Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο, ούτε έχει έλθει σε επαφή με συνεργάτες του, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Gerry Rice.
Η τοποθέτηση αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στο δημοσίευμα των «Financial Times» που ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει κύκλο επαφών με το ΔΝΤ και άλλους χρηματοδοτικούς θεσμούς για την συγκρότηση πακέτου οικονομικής στήριξης της χώρας, σε περίπτωση που εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος Nicolas Maduro.
Το Ταμείο δεν έχει επιβεβαιώσει τις φερόμενες επαφές, όμως συνάμα έχει καταστήσει σαφές ότι η Βενεζουέλα αποτελεί μία πρωτόγνωρα σύνθετη περίπτωση, που θα χρειαστεί τεράστια κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ώστε να αντιμετωπιστεί.
Ο υποδιευθυντής του Ταμείου David Lipton, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως η Βενεζουέλα είναι μία «άνευ προηγουμένου τέλεια καταιγίδα», καθώς συνδυάζει κρίση επισιτισμού, παρατεταμένο υπερπληθωρισμό, σύνθετη κατάσταση με το χρέος και απώλεια τόσο εργατικού δυναμικού όσο και φυσικού πλούτου.
Ο κ. Rice επαναβεβαίωσε αυτές τις θέσεις.
Η αναγνώριση κυβέρνησης στο Καράκας, είπε ο εκπρόσωπος, θα καθοδηγηθεί από την διεθνή κοινότητα, δηλαδή από τα 180 και πλέον μέλη του Ταμείου, υπογραμμίζοντας επανειλημμένα ότι η κατάσταση είναι «πολύ ρευστή» στην Βενεζουέλα.
Με βάση παραδοσιακή πρακτική ένα ενδεχόμενο είναι να συγκληθεί σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου και η ηγεσία του Ταμείου να εισηγηθεί είτε την αναγνώριση είτε του κ. Guaido είτε του κ. Maduro.
Διαφορετικά, μία κυβέρνηση μπορεί να αναγνωριστεί όταν οι τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού άλλων κρατών καθιστούν σαφές πως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την κυριαρχία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης