Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Στα 11 δισ. τα δάνεια που θα τεθούν υπό «προστασία» στον νέο νόμο Κατσέλη

Καραβίας (Eurobank): Στα 11 δισ. τα δάνεια που θα τεθούν υπό «προστασία» στον νέο νόμο Κατσέλη
Στα τέλη α' εξαμήνου 2019 η ολοκλήρωση στην τιτλοποίηση δανείων δύο δισ. ευρώ
Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την ενημέρωση των επενδυτών μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2018.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Καραβίας το σύνολο των δανείων που θα «προστατευθούν» βάσει του νέου πλαισίου θα έχουν ονομαστική αξία περί των 11 δισ. ευρώ.
Προσέθεσε ακόμη ότι ο νέος νόμος μπορεί να είναι ένα ακόμα εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα προβληματικά στεγαστικά και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι θα άρει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο προηγούμενους νόμος Κατσέλη.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank οι τράπεζες θα φροντίσουν να επικοινωνήσουν με τους δανειολήπτες προκειμένου να προχωρήσει η ρύθμιση.
Χωρίς να σχολιάσει τα όρια προστασίας, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις συνέπειες για τις τράπεζες, ενώ σε ότι αφορά τον «ηθικό κίνδυνο» δήλωσε πως είναι σημαντικός, αλλά διαχειρίσιμος.
Στη Eurobank αντιστοιχούν τα 2 δισ. ευρώ από τα 11 δισ., προσέθεσε και επανέλαβε ότι η εκτίμηση είναι ότι το νέο πλαίσιο θα έχει θετικό αντίκτυπο.
Δεδομένου δε ότι η καθυστέρηση δημιούργησε κάποια διστακτικότητα στις πληρωμές από ορισμένους δανειολήπτες τόνισε ότι «όσο το γρηγορότερο υιοθετηθεί, τόσο το καλύτερο».
Σε ό,τι αφορά την τράπεζα επεσήμανε πως «το σχέδιο μετασχηματισμού έχει εισέλθει στη φάση υλοποίησης, με τη συγχώνευση με τη Grivalia να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.
Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 σχεδιάζουμε πρώτον να ολοκληρώσουμε την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους €2 δισ. για την οποία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, δεύτερον να λάβουμε δεσμευτικές προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην FPS, τη θυγατρική μας εταιρεία διαχείρισης δανείων και τρίτον την τιτλοποίηση δανείων ύψους €7,5 δισ. ευρώ.
Στη βάση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας και του ρυθμού εκτέλεσης του σχεδιασμού, είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να υλοποιήσουμε πλήρως το πλάνο μας στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει, μέχρι το τέλος του έτους.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης