Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηνύματα Παυλόπουλου σε Τουρκία, Β. Μακεδονία και Αλβανία: Η ευρωπαϊκή σας προοπτική περνά από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Μηνύματα Παυλόπουλου σε Τουρκία, Β. Μακεδονία και Αλβανία: Η ευρωπαϊκή σας προοπτική περνά από το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Δηλώσεις κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου
Σαφή μηνύματα προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Τουρκία και την Αλβανία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τους διεμήνυσε ότι αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβαστούν στο ακέραιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο και να έχουν λύσει προηγουμένως, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τις διαφορές με άλλα κράτη στην περιοχή.
Ο κ.Παυλόπουλος προχώρησε στις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μαυροβούνιο ομόλογο του στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ποντγκόριτσα.
«Η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας έχει δύο αυτονόητες προϋποθέσεις τις οποίες οφείλουμε να επισημαίνουμε με απόλυτη ειλικρίνεια:
Αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβασθούν, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σεβασθούν, επίσης στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη στο σύνολό της, καθώς και τις υποχρεώσεις που θεσπίζει το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, αφού αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού Κκεκτημένου είναι και το Διεθνές Δίκαιο.
Επιπροσθέτως, πρέπει να έχουν λύσει προηγουμένως, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τις διαφορές με άλλα κράτη στην περιοχή.
Διότι είναι προφανές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά, από τη φύση της, χώρο ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης κρατών και λαών και όχι πεδίο σύγκρουσης ή έστω και επίλυσης διαφορών» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Όπως είπε, «ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική», αν και διευκρίνισε ότι η προοπτική αυτή προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ΄ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών.
«Η οποία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού.
Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
«Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -  οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες -πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ' όλους.
Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο κ.Παυλόπουλος, τονίζοντας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανία, ότι «δεν είμαστε αντίθετοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης