Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΑΕΠ και ANFAs επέδρασαν στο ΧΑ -0,39% στις 704 μον. - Το ράλι στις τράπεζες τελείωσε - Μπαράζ αγορών στα ευρωπαικά ομόλογα, στο 3,93% το ελληνικό

tags :
ΑΕΠ και ANFAs επέδρασαν στο ΧΑ -0,39% στις 704 μον. - Το ράλι στις τράπεζες τελείωσε - Μπαράζ αγορών στα ευρωπαικά ομόλογα, στο 3,93% το ελληνικό
Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας για το 2018 σε συνδυασμό με την μετάθεση για τα κέρδη από τα ANFAs επέδρασαν αρνητικά στο ελληνικό χρηματιστήριο
(upd18) Η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την μετάθεση των αποφάσεων για τα 940 εκατ κέρδη από τα ομόλογα ANFAs επέδρασαν αρνητικά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κόντρα στην ανακοίνωση της ΕΚΤ να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο παροχής ρευστότηταςTLTROs.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω του προγράμματος TLTROs σημειώνεται ράλι στα ομόλογα με το Ιταλικό 2,50% και το Γερμανικό στο 0,07% ενώ τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σταθεροποιητικά, το νέο 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,93% ενώ εκδόθηκε στο 3,90%.
Στην ελληνική αγορά, οι τράπεζες με ενδοσυνεδριακά κέρδη που ξεπέρασαν το 6% έκλεισαν τελικά με μεικτά πρόσημα ενώ αρνητικά επέδρασαν οι απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25
Ειδικότερα, στις τράπεζες με κέρδη +2% έκλεισε η Πειραιώς με υψηλό ημέρας +6,43% και με οριακή άνοδο η Alpha Bank +0,4% με υψηλό ημέρας 3,57%.
Από την άλλη με απώλειες έκλεισε η  Eurobank -1,09% με ενδοσυνεδριακά κέρδη +5,19%και με οριακή άνοδο η Εθνική +0,68% με υψηλό ημέρας +3,57%
Κέρδη 200 εκατ. ή 91 εκατ. για τη χρήση 2018 ανακοίνωσε η Eurobank με τα  NPEs στο 37% και με τον δείκτη CET1 στο 14,2%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 704 μονάδες ενώ εμφάνισε  σημάδια κόπωσης στις 710 με 715 μονάδες, επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 ενώ συνεχίζει να προβληματίζει η αδυναμία που καταγράφεται στα μη τραπεζικά blue chips.

Οι αιτίες που επιδρούν στην αγορά

Με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το 2018 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ενώ για το δ΄ τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% σε ετήσια βάση.
Ταυτόχρονα μετατίθενται οι αποφάσεις για τα κέρδη ANFAs για τις 5 Απριλίου 2019 όπως έγκαιρα είχε τονίσει το bankingnews
Από την άλλη, νέο γύρο TLTROs ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ παράλληλα άλλαξε το guidance για τα επιτόκια τα οποία αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα έως το τέλος του 2019 και όχι έως το καλοκαίρι τους τρέχοντος έτους προκαλώντας ράλι στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης
Η νέα σειρά των μακροπρόθεσμων δανείων διετούς διάρκειας (TLTRO III) θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2021.
Στα ελληνικά ομόλογα μετριάζονται οι αρχικές απώλειες με το νέο 10ετές από 3,97% να διαμορφώνεται στο 3,93% ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται σημαντικά στο 2,50% από 2,68% νωρίτερα.
Το spread Ελλάδος - Ιταλίας διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης μετά την απόφαση της ΕΚΤ για νέο γύρο TLTROs

Η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης του ΔΝΤ που θα δοθεί στην δημοσιότητα πιθανόν 12 ή 13 Μαρτίου 2019 θα στείλει το μήνυμα ότι το μείγμα πρωτοβουλιών τραπεζών για την μείωση των προβληματικών τους δανείων, οι συλλογικές λύσεις που έχουν προταθεί όπως το APS ή Ιταλικό μοντέλο και η πρόταση της ΤτΕ οδηγεί σε μείωση των NPEs αλλά με επίπτωση στα κεφάλαια.
Το ΔΝΤ εμμέσως πλην σαφώς θα αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια συγκλίνοντας με την ίδια άποψη με τα funds που παρακολουθούν την αγορά προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, τα funds που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα για να αγοράσουν NPEs προβληματικά δάνεια ή τιτλοποιήσεις προειδοποιούν ότι όσο προχωράει η απομόλχευση των προβληματικών δανείων τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια των τραπεζών.
Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι μια από τις παραμέτρους που αναλύουν τα short funds για να δικαιολογήσουν τα 118 εκατ μετοχές short που διαθέτουν στην Ελλάδα είναι ότι όσο μειώνεται το απόθεμα των κόκκινων δανείων τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια.
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά ότι για να επέλθει ουσιώδης εξυγίανση στις τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια απαιτούνται έως 8 δισεκ. κεφάλαια
Μετά την έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 3,90% αντλώντας 2, 5 δισεκ. από 11,8 δισεκ. προσφορές είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος της στην οικονομία, στις αγορές και επιχειρεί με την στήριξη των αμερικανικών επενδυτικών οίκων να διαμορφώσει κλίμα, να πείσει τους επενδυτές ότι είναι ένα κόμμα με φιλική προσέγγιση της οικονομίας έστω και καθυστερημένα … και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 704 μονάδες, με στήριξη τις 680-690 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 665-675 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720- 730 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 750 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 552 μονάδες με ισχυρή στήριξη τις την ζώνη των 495-505 μονάδων και  τις πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 575-585 μονάδων και ακολουθεί ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 630-640 μονάδων
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση Viohalco,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο οι  Jumbo, Motor Oil, Τιτάν και ΟΠΑΠ
Σήμερα έληξε και η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο της Aegean Airlines
Απώλειες καταγράφονται στις ευρωαγορές μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον Dax στην Γερμανία -1,1% και τον FTSE MIB στην Ιταλία -1%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,39% στις 704 μονάδες έχοντας υψηλό στις 715,47 μονάδες και χαμηλό στις 700,67 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ, ο όγκος 38,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 31,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,2 εκατ. ευρώ και όγκου 5,6 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 5,4 εκατ. τεμάχια αξίας 6,85 εκατ. ευρώ και η Εθνική 200 χιλ. τεμάχια αξίας 335 χιλ. ευρώ.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με κέρδη ξεκίνησε o Τραπεζικός Δείκτης +0,69% ενώ ο Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο +0,13%
Περί τις 11:00 με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς έως +6,43% και Eurobank +5,19% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,08% δίνοντας ώθηση στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,17%
Λίγο μετά τις 16:00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πωλητές σε τράπεζες αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,42% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -0,92%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 552,40 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 575,53 μονάδες και χαμηλό τις 545,11 μονάδες

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα (7/3) μεταξύ θεσμών, κυβέρνησης και τραπεζών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι παραδόθηκε στην ΕΚΤ η η πρώτη μελέτη επιπτώσεων της ΤτΕ για το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην πρώτη μελέτη υπάρχουν παρατηρήσεις και στη τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τυχόν νέες αλλαγές στο περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η μείωση του ύψους των περιουσιακών στοιχείων ως προϋπόθεση ένταξης στο νέο νόμο.
Πάγο στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την «επιστροφή στην κανονικότητα» βάζουν οι Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας σήμερα (7/3/2019) ότι μετατίθεται η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs, ύψους 940 εκατ. ευρώ.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο είχε αποκαλύψει ότι οι αποφάσεις για τα ANFAs (ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ) θα ληφθούν στις 5 Απριλίου στο επόμενο Eurogroup και όχι στις 11 Μαρτίου στο προσεχές Eurogroup.
Η απόφαση για την εκταμίευση αναμενόταν να ληφθεί στο Eurogroup (11/3/2019) ωστόσο, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος «η απόφαση για την εκταμίευση προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα», καθώς «η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα».
Στις ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 7/3 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης με κύριο αντικείμενο της διήμερης επίσκεψης του να είναι η προσέλκυση επενδύσεων.
Ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στη Βοστόνη όπου θα έχει συνάντηση με ομογενείς ενώ θα μιλήσει και στη Σχολή Fletcher του πανεπιστημίου Tufts ενώ αύριο Παρασκευή 8/3 θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών κύκλων.
Σημειώνεται πως ο κ.Μητσοτάκης πυκνώνει τις επαφές του τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ήταν στη Μόσχα ενώ χθες μίλησε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Ρόδο – με κύριο στόχο αφενός να επικοινωνήσει το αφήγημα του και να δώσει το στίγμα της διακυβέρνησης του εφόσον κερδίσει τις εκλογές και αφετέρου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με  υποψήφιους επενδυτές.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τα μέλη της Ένωσης, συμφώνησαν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αρχών και κινήσεων, σχετικά με την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ένωσης που θα εκλεγεί στο τέλος Μαρτίου.
Ως γνωστό ο Νίκος Καραμούζης ο πλέον επιτυχημένος Πρόεδρος της Ένωσης των τελευταίων ετών αποχωρεί από Πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών ενώ στις 29 Μαρτίου 2019 θα είναι η τελευταία ημέρα όπου θα παραδώσει την προεδρία.
Στην διαδικασία συμμετέχουν δύο υποψήφιοι Χαντζηνικολάου από την Πειραιώς και Μιχαηλίδης από την Εθνική τράπεζα ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο τέλος να μείνει ένας υποψήφιος
Δύο κοινοπραξίες από τις πέντε που αρχικά πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, κατέθεσαν προσφορές για τα ηλεκτρονικά διόδια ενώ η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και τότε θα γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο ανάδοχος του έργου..
Πρόκειται για τις κοινοπραξίες «Ακτωρ» - Intrakat - Ιntrasoft Inl- Autostrade και Μυτιληναίος – Nusz ενώ στο διαγωνισμό δεν συμμετείχαν οι υπόλοιπες 3 κοινορπαξίες: ΤΕΡΝΑ - Vinci - Kapsch Traffic Com (Γερμανία), ΟΤΕ - T-Systems International GmbH και Strabag - SkyToll.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τον ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει υπογραφεί η σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,65%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε ανοδικά +0,14% στις 3106,42 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,88% στις 28781,50 μονάδες

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στις ευρωαγορές μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την οικονομία της Ευρωζώνης
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,1%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,7%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,90%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,2%, ο S&P καταγράφει απώλειες -1%, ο Nasdaq κινείται πτωτικά -1,15% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,39% (7,76 δολ.)
.
Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη ξεπέρασαν το 6%
Πτωτικά έκλεισαν Eurobank και Εθνική ενώ κέρδη κατέγραψαν Πειραιώς και Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,61 ευρώ με πτώση -0,68% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2640 ευρώ με άνοδο +0,40% με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4280 ευρώ με άνοδο +2% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6380 ευρώ με πτώση -1,09% με όγκο 10,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2240 ευρώ με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1780 ευρώ με πτώση -3,78% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,50 ευρώ με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Jumbo, Motor Oil και Τιτάν
H Coca Cola έκλεισε στα 29,90 ευρώ με πτώση -0,47% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,67 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 5,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,48 ευρώ με πτώση -1,33% και αποτίμηση 343 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,68  ευρώ με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 390 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,07 ευρώ με άνοδο +0,55% και αποτίμηση 2,89 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,50 με άνοδο +0,72% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,25 ευρώ με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,95 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,74 ευρώ με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,48 ευρώ με άνοδο +2,4% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 9,88 ευρώ με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 952 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,9150  ευρώ με πτώση -0,41% και με την κεφαλαιοποίηση στα 255 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0818 ευρώ με πτώση -2,04% με την κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,93% - Ράλι στα ευρωπαικά ομόλογα η Ιταλία 2,50% με διαφορά spread 143 μ.β. λόγω ΕΚΤ

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,93% ενώ λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ για νέο γύρο TLTROs, νέο γύρο παροχής ρευστότητας στις τράπεζες σημειώνουν ράλι τα ευρωπαικά ομόλογα.
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% και επειδή υπήρξε τεχνικής υφής ωραιοποίηση, τώρα βγαίνουν πωλήσεις.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 100 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 143 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,47 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,48%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,24 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,14% με απόδοση αγοράς 2,15% και απόδοση πώλησης 2,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,44 μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 102,74 μονάδες βάσης και απόδοση 2,86% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 100,62 μονάδες βάσης και απόδοση 3,26% με το ιστορικό χαμηλό  3,10% στις 4 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,74 μονάδες βάσης και απόδοση 3,72% με απόδοση αγοράς 3,73% και απόδοση πώλησης 3,71%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 99,71 μονάδες βάσης και απόδοση 3,91% με απόδοση αγοράς 3,93% και απόδοση πώλησης 3,89%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 9494 μονάδες βάσης και απόδοση 4,39%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,91 μονάδες βάσης και απόδοση 4,68%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,81 μονάδες βάσης και απόδοση 4,80%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 374 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 366 μονάδες βάσης από 368 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,66% ή 366 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σημαντική βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,50% μετά την απόφαση ΕΚΤ για νέο γύρο TLTROs 

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,50%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/3/2019 στο 0,07% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,69% με το ιστορικό χαμηλό 0,69% να σημειώνεται στις 7 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,34% με το ιστορικό χαμηλό 1,34% να σημειώνεται στις 7 Μαρτίου. 
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,05% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,50% με χαμηλό 2,49% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης