Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λακκοτρύπης (Υπ. Ενέργειας Κύπρος): Το ποσοστό ανακτησιμότητας στα οικόπεδα της ΑΟΖ μας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό

tags :
Λακκοτρύπης (Υπ. Ενέργειας Κύπρος): Το ποσοστό ανακτησιμότητας στα οικόπεδα της ΑΟΖ μας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό
Λακκοτρύπης (Υπ. Ενέργειας Κύπρος): Το ποσοστό ανακτησιμότητας στα οικόπεδα της ΑΟΖ μας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό
Η ποιότητας της ανακάλυψης στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) επιτρέπει αισιοδοξία ότι το ποσοστό ανακτησιμότητας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο 6o Συνέδριο Eastern Mediterannean Gas Conference στη Λευκωσία.
Πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί περισσότερη επιβεβαιωτική εργασία από την εταιρεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Λακκκοτρύπης είπε επίσης ότι η ανακάλυψη στον «Γλαύκο» δημιουργεί προοπτικές, ώστε να εξεταστούν και νέοι στόχοι στο τεμάχιο 10.
Είπε επίσης ότι και ανακαλύψεις όπως το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, δίνουν μια ιδέα για το δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ.
Ανέφερε ότι αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ και Total με περίπου πέντε γεωτρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, η επιβεβαιωτική γεώτρηση για το «Καλυψώ» και επαναξιολόγηση των δεδομένων για το τεμάχιο «10».
Για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι εκτός από το «Αφροδίτη», που είναι ένα ώριμο έργο και για το οποίο πιθανόν να υπάρχουν ανακοινώσεις εντός των επομένων λίγων εβδομάδων σε σχέση με την αξιοποίησή του στα τερματικά της Αιγύπτου, για τις υπόλοιπες ανακαλύψεις όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, περιλαμβανομένου του αγωγού EastMed, της δημιουργίας χερσαίου ή πλωτού τερματικού υγροποίησης ή οποιασδήποτε άλλης επιλογής.
Σημείωσε ότι θα είναι ταυτόχρονες οι αποφάσεις για την εμπορική αξιοποίηση όλων των υπολοίπων κοιτασμάτων της ΑΟΖ και ότι αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα, ενόψει και νέων γεωτρήσεων που αναμένονται.
Το μεγάλο στοίχημα για μας, τόνισε, είναι να μπορέσουμε την κατάλληλη στιγμή να κάνουμε τις σωστές επιλογές.
Είπε επίσης ότι οι συζητήσεις για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 με την ΕΝΙ και την Total αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην αυξημένη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες τις Ανατολικής Μεσογείου και την ίδρυση του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο στο Κάιρο μεταξύ των χωρών της περιοχής, κάτι που καταδεικνύει, όπως είπε τη συλλογική προσπάθεια των χωρών με στόχο να κάνουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανταγωνιστική. Αναμένουμε, είπε, να δούμε περισσότερες εξελίξεις, στο πώς οι χώρες αυτές συνεργάζονται για να φέρουν το φυσικό αέριο στις αγορές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο Υπουργός, ανέφερε, τέλος ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής της προσπάθειας με πολύ καλά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι η υπόθεση του φυσικού αερίου χρειάζεται χρόνο, υπομονή, συνεργασία και συνεταιρισμούς με την περιοχή.
Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι δεσμευμένη να προχωρήσει και να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
 
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης