Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικό ράλι με ΕΤΕ, Πειραιώς έως +13% ώθησε το ΧΑ +1,19% στις 707 μον., αύξηση short από Oceanwood – Στο 3,89% το νέο 10ετές

Τραπεζικό ράλι με ΕΤΕ, Πειραιώς έως +13% ώθησε το ΧΑ +1,19% στις 707 μον., αύξηση short από Oceanwood  – Στο 3,89% το νέο 10ετές
Ο Τραπεζικός Δείκτης στο υψηλό κλείσιμο έτους, στο απόηχο της αναβάθμισης των τραπεζών από την Moody’s και της επιτυχούς έκδοσης 10ετούς ομολόγου
(upd16)Τραπεζικό ράλι σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο την Πειραιώς +12,9% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και την Εθνική +7,3% - υψηλό ημέρας +8,48%-  με χαμηλές όμως συναλλαγές και νέα αύξηση των short θέσεων.
Ειδικότερα, οι short θέσεις των ξένων funds έχουν φτάσει τα 118 εκατ. μετοχές ενώ σε νέα αύξηση των short θέσεων προχώρησε το το Oceanwood στην Eθνική στο 1,11% από 1,07% προηγουμένως.

Οι υπόλοιπες τράπεζες έκλεισαν ανοδικά ενώ περιόρισαν στις δημοπρασίες τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, με την Alpha Bank +3,45% με υψηλό ημέρας +4,68% και την  Eurobank +3,2% με υψηλό ημέρας +5,12%.
Η έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 3,90% και τρέχουσα απόδοση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο 3,89% υποστηρίχθηκε από την Moody’s σε μεγάλο βαθμό καθώς προηγήθηκε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο κλίμακες και έτσι ώθησε πολλά χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν σε ελληνικά χρεόγραφα.
Επίσης η νέα έκδοση μετά από 10 χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός όπως και το επιτόκιο 3,90% είναι ένα ρεαλιστικό επιτόκιο τηρουμένης της βαθμολογίας, της οικονομικής κατάστασης και του γεγονότος ότι δεν υποστηρίχθηκαν ή κατά το ορθότερο δεν χειραγωγήθηκαν οι τιμές των ομολόγων της Ελλάδος από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σήμερα, κόπωση καταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το νέο 10ετές να εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο 3,90% με 3,89% ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 2,63% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 127 μονάδες βάσης.
Επίσης, χθες ο οίκος Moody’s  προχώρησε σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων στις ελληνικές τράπεζες καθώς εκτιμά βελτίωση των θεμελιωδών δεδομένων των τραπεζών, μέσω της μείωσης των προβληματικών δανείων, της αύξησης των καταθέσεων και της σταδιακής βελτίωσης της αδύναμης κερδοφορίας τους.
Ειδικότερα, αναβάθμισε τις αξιολογήσεις της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank σε «Caa1» από «Caa2» ενώ επιβεβαίωσε της Πειραιώς και της Παγκρήτιας σε «Caa2»  και της Attica σε «Caa3»
Από την άλλη, ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου 2019 (Μεγάλη Παρασκευή των ορθοδόξων χριστιανών) θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ- από Β+ καθώς μέσα Απριλίου η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δώσει το πράσινο φως για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών οπότε μειώνεται ο τραπεζικός κίνδυνος που έχει συστημικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Σήμερα 6 Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλλαν στην ΤτΕ τις εκτιμήσεις τους για τις επιπτώσεις που δυνητικά θα έχει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη στους ισολογισμούς και στα κεφάλαια τους.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η κεφαλαιακή επίδραση θα είναι μηδέν και οι επιπτώσεις από νέες προβλέψεις θα κινηθούν από μηδέν έως 300 εκατ ή το πολύ 400-500 εκατ ευρώ για το σύνολο του κλάδου.
Στόχος παραμένει  το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 8 Μαρτίου και εάν δυνατό να ψηφιστεί στις 9 Μαρτίου ωστόσο δεν είναι απίθανο να υπάρξει καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου.
Αν τα ANFA μετατεθούν για το Eurogroup στις 5 Απριλίου υπάρχει χρόνος για να γίνουν όλα με την δέουσα προσοχή.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 707 μονάδες με στήριξη τις 680-690 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 665-675 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720- 730 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 750 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 552 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 495-505 μονάδων και  τις πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 575-585 μονάδων και ακολουθεί ισχυρή αντίσταση στις 625 μονάδες
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Grivalia, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Aegean ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,Lamda..
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενώ μεικτές τάσεις καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές με  τον Dax στην Γερμανία -0,35% και τον FTSE MIB στην Ιταλία +0,45%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,19% στις 707 μονάδες έχοντας υψηλό στις 708,44 μονάδες και χαμηλό στις 697,95 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22,3 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,16 εκατ. ευρώ και όγκου 2,14 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 2,39 εκατ. ευρώ και η Εθνική 200 χιλ. τεμάχια αξίας 326 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 50 χιλ. τεμάχια αξίας 450 χιλ. ευρώ.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με κέρδη ξεκίνησε o Τραπεζικός Δείκτης +1,03% ενώ ο Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο +0,15%
Περί τις 10:45 εμφνίστηκαν ήπιες πωλήσεις στ τράπεζες στα πλαίσια κατοχύρωσης κερδών και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,27% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,13%.
Λίγο πριν τις 16:30 κορυφώθηκαν τα κέρδη της Πειραιώς και Εθνικής  αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,58% δίνοντας ώθηση στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,38%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 552,96 μονάδες, κοντά στα υψηλά της  ημέρας, με υψηλό ημέρας τις 555,87 μονάδες και χαμηλό τις 525,07 μονάδες


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης θα εξετάσει σήμερα 6 Μαρτίου 2019 το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Πρόκειται για την έκθεση του Ταμείου μετά την αποστολή στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου.
Η έκθεση αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, στον απόηχο της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί με ρυθμό 2,4%, ενώ έχει επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.
Ο γερμανικός τύπος αναφερόμενος στην χθεσινή έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάνει λόγο για περιζήτητα ελληνικά χρεόγραφα, για έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για το 10ετές ελληνικό ομόλογο αλλά και για αυξημένη εμπιστοσύνη στην  Ελλάδα
Ενδεικτικά, η Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η εμπιστοσύνη στην φερεγγυότητα της Ελλάδας είναι ξανά υψηλότερη ακόμη και σε σχέση με την εποχή προ κρίσης χρέους ενώ και  η ελληνική οικονομία μετά από έντονη ύφεση που πέρασε στα χρόνια από το 2008 ανακάμπτει κατά την τελευταία διετία
Επίσης η Tageszeitung υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα μπορεί να ασκεί κριτική, δεδομένου ότι η Ελλάδα ακόμη έχει τα υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και προηγουμένως σπάνια η χώρα επετύγχανε επιτόκια κάτω των 4%, ενώ και από τις Βρυξέλλες «δεν έρχονται μόνο έπαινοι», αλλά και η επισήμανση της ανάγκης επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων.
Στο πολιτικό σκηνικό, σε εκλογικούς ρυθμούς κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσδοκώντας αμφότεροι τα βέλτιστα αποτελέσματα από τις πολλαπλές κάλπες που θα στηθούν σε λιγότερο από τρεις μήνες - ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές - με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητά για άλλη μια φορά από τη Βουλή γρήγορη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, επιμένει, δημοσίως τουλάχιστον, πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μετά την λήξη της θητείας της.
Κι ενώ ο Α. Τσίπρας μετά το δεύτερο προσκλητήριο που απηύθυνε προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς την Δευτέρα εισέπραξε το δεύτερο όχι από το Κίνημα Αλλαγής το οποίο ζήτησε το ραντεβού με το ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί στις κάλπες, οι εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση στην Κεντροαριστερά αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο Μάρτιο..
Την πρόθεση των ΗΠΑ να κλιμακώσουν διπλωματικά και οικονομικά την πίεση στο καθεστώς Maduro εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Elliott Abrams.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Abrams υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «διπλωματική και οικονομική πίεση» για να επιτύχουν την «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία» τονίζοντας ότι αν και ο πρόεδρος Trump επιμένει πως «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», δεν σχεδιάζεται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.
Σαφή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα ότι είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εάν δεν προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση της έστειλε ο John Bolton, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγκγιάνγκ δεν τερματίσει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,54%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε ανοδικά +1,57% στις 3102,10 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +0,20% στις 29019 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,35%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% ενώ ο FTSE 100 κινείται με οριακή πτώση -0,02%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,30%, ο S&P καταγράφει απώλειες -0,45%, ο Nasdaq κινείται πτωτικά -0,60% ενώ το ETF GREC κινείται ανοδικά στο +0,77% (7,89 δολ.)

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές- Στο επίκεντρο η Πειραιώς  +12,90%

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες με την Πειραιώς να ξεχωρίζει και ακολούθησαν Εθνική, Alpha Bank και Eurobank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6210 ευρώ με άνοδο +7,35% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2590 ευρώ με άνοδο +3,45% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,40 ευρώ με άνοδο +12,90% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 611 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split (στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6450 ευρώ με άνοδο +3,20% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2340 ευρώ με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 551 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1850 ευρώ με άνοδο +2,78% με όγκο 753 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,75 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ

Ήπια ανοδικά οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν στην πλειονότητα τους, οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Grivalia, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Aegean.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,04 ευρώ με πτώση -0,03% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,67 ευρώ με πτώση -0,28% και αποτίμηση 5,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,50 ευρώ με άνοδο +2,04% και αποτίμηση 348 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7060 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 396 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,02 ευρώ με άνοδο +0,22% και αποτίμηση 2,88 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,36 με άνοδο +0,41% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,35 ευρώ με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,65 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,91 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,14 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 9,96 ευρώ με άνοδο +2,57% και κεφαλαιοποίηση 960 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,9350 ευρώ με άνοδο +0,71% και με την κεφαλαιοποίηση στα 256 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0835 ευρώ με πτώση -0,60% με την κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ

Μετά το ράλι κόπωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,90% και στην Ιταλία 2,63% με διαφορά spread 127 μ.β.

Κόπωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,89% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,63% να έχει βελτιωθεί
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90%.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 100 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 127 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,47 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,48%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,44 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,08% με απόδοση αγοράς 2,09% και απόδοση πώλησης 2,07%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,84 μονάδες βάσης και απόδοση 2,19%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 103,19 μονάδες βάσης και απόδοση 2,77% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 101,09 μονάδες βάσης και απόδοση 3,17% με το ιστορικό χαμηλό  3,10% στις 4 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 100,26 μονάδες βάσης και απόδοση 3,71% με απόδοση αγοράς 3,73% και απόδοση πώλησης 3,70%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 99,85 μονάδες βάσης και απόδοση 3,89% με απόδοση αγοράς 3,90% και απόδοση πώλησης 3,8850%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 96,03 μονάδες βάσης και απόδοση 4,28%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 93,01 μονάδες βάσης και απόδοση 4,58%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 92,96 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 376 μονάδες βάσης από 358 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 366 μονάδες βάσης από 368 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,66% ή 366 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,63%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,63%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημειώνουν ιστορικά χαμηλά…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/3/2019 στο 0,14% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,76%σε ιστορικό χαμηλό σήμερα στις 06 Μαρτίουτου 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,43% που  σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,63% με χαμηλό 2,62% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης