Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Έχουν καλυφθεί τα 2/3 του προγράμματος δανεισμού για το 2019

tags :
ΟΔΔΗΧ: Έχουν καλυφθεί τα 2/3 του προγράμματος δανεισμού για το 2019
Μετά και τη σημερινή (5/3) επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο
Πριν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο κάλυψε σχεδόν τα τρία τέταρτα του δανειακού προγράμματος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το σύνολο του έτους.
Με την έκδοση και του δεκαετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από την αρχή του έτους 5 δισεκ. ευρώ, ενώ το ύψος των κεφαλαίων, που θα αναζητούσε μέσω των αγορών ο ΟΔΔΗΧ φέτος, είχε προσδιοριστεί στο τέλος του 2018 σε τρία εναλλακτικά σενάρια από 3 έως 7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη έξοδο στις αγορές, μετά τον Αύγουστο, που ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα του ESM, μέσω της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου στο τέλος Ιανουρίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε από τις αγορές ποσό ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,6%, ενώ και τότε, όπως και σήμερα, το ύψος των προσφορών υπερκάλυψε σημαντικά τον στόχο που είχε τεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στην έκδοση του Ιανουαρίου οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 10 δισεκ. ευρώ ενώ στη σημερινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθαν στα 11,8 δισεκ. ευρώ.
Τελικά με το δεκαετές ομόλογο αντλήθηκε το ποσό των 2,5 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,9%.
Συνολικά τα 5 δισεκ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις αντιστοιχούν στο 71,4% του ανώτερου στόχου των 7 δισεκ. ευρώ στο εύρος των δανειακών αναγκών που έχει ορίσει ο ΟΔΔΗΧ.
Για το υπουργείο Οικονομικών, «το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα» όπως ανέφερε στην σχετική ανακοίνωσή του πιστοποιώντας ότι η χώρα έχει πρόσβαση στις αγορές.
Σημειώνεται ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν η πρώτη για το Ελληνικό Δημόσιο μετά την 11 Μαρτίου του 2010, τότε που η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 6,25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης