Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη, το εύπεπτο αφήγημα και τα fake news

tags :
Η ακροδεξιά στην Ευρώπη, το εύπεπτο αφήγημα και τα fake news
Γιατί οι Ευρωπαίοι στρέφονται στην ακροδεξιά;
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, τα παραδοσιακά κόμματα επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με στόχο να περιορίσουν την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών, εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων.
«Πολύ λίγο, πολύ αργά» είναι η απάντηση στις έντονες διεργασίες για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου, καθώς με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών θα είναι εντυπωσιακή.
Βασική αρχή για να κατανοήσεις ένα πρόβλημα και να επιδιώξεις τη λύση του, είναι να εντοπίσεις τη γενεσιουργό αιτία.
Τα σημάδια για την έλευση του ευρωσκεπτικιστικού κύματος που σαρώνει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια φάνηκαν νωρίς, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τα παραδοσιακά κόμματα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η αποκαλούμενη πολιτική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρει βαριά ευθύνη για την ενίσχυση του λαϊκισμού, καθώς πρωτοστάτησε τις τελευταίες δεκαετίες στις πολιτικές που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα βήμα πριν τη διάλυση.
Λιτότητα, πολιτικές υπέρ των μονοπωλίων, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και αδυναμία να προβλέψουν τον ιδεολογικό και πολιτικό μετασχηματισμό στους κόλπους της ΕΕ, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα.
Την ίδια ώρα η αριστερά, ελλείψει πειστικών απαντήσεων, δεν κατάφερε να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους
Σήμερα, από τη μία πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν με χαρακτηριστική καθυστέρηση προοδευτικές συμμαχίες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν δυνάμεις και να ξαναγράψουν την ιδεολογική τους ταυτότητα, επιστρέφοντας στις αριστερές τους καταβολές.
Από την άλλη πλευρά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανοίγει μέτωπο κατά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban, μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές, χωρίς σαφή στρατηγική.
Την ίδια ώρα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία επαφή με τους ψηφοφόρους, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόλις το 4% των Ευρωπαίων προτιμά τον «εκλεκτό» του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Manfred Weber.

Γιατί οι πολίτες στρέφονται στην ακροδεξιά;

Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στη φερόμενη ως αντισυστημική ακροδεξιά όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά γιατί θεωρούν το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο.
Όμως αναζητούν τη λύση σε λάθος πλευρά, επιλογή για την οποία θα κληθούν αργότερα να πληρώσουν το τίμημα, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά.
Την ίδια ώρα το ακροδεξιό αφήγημα είναι ιδιαίτερα απλό και ελκυστικό.
Υπόσχεται ότι θα «γκρεμίσει» την πολιτική ελίτ και την ίδια στιγμή εντοπίζει έναν «εχθρό», στον οποίο φορτώνει όλα τα δεινά: Τον μετανάστη, τον αλλόθρησκο, τον διαφορετικό.
Καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση του αφηγήματος διαδραματίζουν τα δημοφιλή social media, τα οποία κατακλύζονται από fake news, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν και να καταρριφθούν στο σύνολό τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντιμεταναστευτική καμπάνια του Orban στην Ουγγαρία.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θέλει να πλημμυρίσει τη χώρα με πρόσφυγες και μετανάστες, συνωμοτώντας με τον συνήθη ύποπτο George Soros.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η Ουγγαρία πρωτοστάτησε στο κλείσιμο των συνόρων, δεν δέχθηκε μετανάστες στο έδαφός της και κανείς δεν προσπαθεί να της το επιβάλει, όπως ψευδώς ισχυρίζεται, εξαπατώντας τους πολίτες.
Η ανεύθυνη στάση των λαϊκιστών αναδείχθηκε περίτρανα και στο δημοψήφισμα για το Brexit.
Οι υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν πρότειναν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, αλλά εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο την επομένη του δημοψηφίσματος!

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, η εθνικιστική/ακροδεξιά συμμαχία της Ευρώπης αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 150 έδρες σε σύνολο 705, με κυρίαρχη τη Lega του Matteo Salvini, η οποία αναμένεται να τερματίσει στη δεύτερη θέση μετά τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU).
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη θεσμική ενίσχυση της ακροδεξιάς και θα τη φέρει σε θέση να επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Με «ηγέτη» τον Salvini, ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινού μετώπου και στοχεύει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν,  οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης (Le Pen, Gaulant, Kachinski), προετοιμάζονται για τη «μάχη των μαχών» αλλά και για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης