Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος για 10ετές ομόλογο: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, αξιοποιεί την επενδυτική ζήτηση

Διεθνής Τύπος για 10ετές ομόλογο: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, αξιοποιεί την επενδυτική ζήτηση
H ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό guidance για την απόδοση έχει οριστεί στο 4,125%.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χάσει στις εκλογές, έχει εστιάσει στην έκδοση ομόλογου για να αποδείξει ότι η χώρα έχει ανακάμψει αφού η οικονομία έχει υποχωρήσει κατά ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα το τελευταίο καλοκαίρι, η Ελλάδα άντλησε από την αγορά 2,5 δισ. ευρώ με 5ετές ομόλογο τον Ιανουάριο.
Η επιτυχία εκείνης της έκδοσης, η πρώτη μέσα σε σχεδόν ένα έτος, έστρωσε τον δρόμο για την έκδοση 10ετούς» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Μετά και τη σημερινή έκδοση, η Ελλάδα θα έχει καλύψει τα 2/3 του δρόμου ώστε να πετύχει τον στόχο για την άντληση 7 δισ. ευρώ φέτος (2019).

Reuters: Σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν σταθερά

Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά, τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν σταθερά μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το πρώτο 10ετές ομόλογο σε μια 10ετία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 75 μονάδες βάσης μετά τον Ιανουάριο, πλησιάζοντας τη Δευτέρα (4/3/2019) το χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2006.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Mizuho, η εύλοξη αξία (fair value) για τη νέα έκδοση είναι περίπου 3,81% αλλά η τελική αποτίμηση αναμένεται να προσφέρει ένα premium 20 μονάδων βάσης.

Associated Press: Η Ελλάδα προσπαθεί να αντλήσει χρήματα από τις αγορές ομολόγων μετά την αναβάθμιση

Στην έκδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφέρεται και το Associated Press σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα προσπαθεί να αντλήσει χρήματα από τις αγορές ομολόγων μετά την αναβάθμιση».
Το Associated Press μεταδίδει και πληροφορίες από Έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα προχώρησε στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά το 2010, στην προσπάθεια της ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
«Η έκδοση ομολόγου έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς οι αποδόσεις της διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν μιας δεκαετίας μετά την αναβάθμιση από τη Moody's κατά δύο βαθμίδες» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

FAZ: Ούριος άνεμος από τις διεθνείς χρηματαγορές

«Για πρώτη φορά μετά το 2010 η Ελλάδα τολμά την έκδοση δεκαετούς ομολόγου» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Με την έκδοση του νέου τίτλου η Αθήνα φιλοδοξεί να αντλήσει 2 με 3 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νοιώθει τον ούριο άνεμο από τις διεθνείς χρηματαγορές δεδομένου ότι η απόδοση του 3,63% είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 13 χρόνων» επισημαίνει ο αρθρογράφος της.
Και το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση υπενθυμίζει ότι την τελευταία φορά που η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ήταν τον Μάρτιο του 2010 καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 5 δις ευρώ με ένα επιτόκιο του 6,25%, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να μην χρεοκοπήσει.

Zeit: Το ομόλογο είναι μέσο σύγκρισης για την δανειοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας

«Για δεύτερη φορά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα δοκιμάζει μέσω δεκαετούς ομολόγου αυτήν τη φορά τις αγορές» επισημαίνει η Zeit.
«Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο, η χώρα εξέδωσε 5ετές ομόλογο και άντλησε 2,5 δις ευρώ…
Έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων καθώς και οι αποδόσεις τους θεωρούνται μέσο σύγκρισης για την δανειοληπτική αξιοπιστία μιας χώρας.
Για παράδειγμα η Γερμανία χαίρει μεγαλύτερης αξιοπιστίας στις αγορές και μπορεί να δανειστεί με πολύ μικρότερο επιτόκιο».

Finanzmarktwelt: Η Ελλάδα θα πρέπει να ευχαριστεί τη Moody's

Η διαδικτυακή Finanzmarktwelt γράφει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ευχαριστήσει τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
«Μόλις την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεού της και την επόμενη Δευτέρα, εντελώς τυχαία, η χώρα ανακοίνωσε την έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Οποία σύμπτωση!» παρατηρεί με δόση ειρωνείας ο αναλυτής της.
«Μια τέτοια στήριξη από τη Moody's κάνει καλό;» διερωτάται, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα την απόδοση του ομολόγου.

ΝΖΖ: Χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια φιλική προς την οικονομία κυβέρνηση

Η Neue Zürchner Zeitung αποκαλεί «ορόσημο» τον στόχο έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, αποδίδει και εκείνη τη θετική εξέλιξη στην Moody´s και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον πιο θετικά από τους επενδυτές».
Και συνεχίζει: «Για την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα νέα χρηματοδότηση.
Τέλος του 2018 διέθετε αποθέματα ύψους 14,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή 26,8 δις ευρώ.
Πολύ πιο σημαντικό είναι το μήνυμα της σταθεροποίησης που βγαίνει από την έκδοση του ομολόγου.
Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε την έκδοση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου αλλά λόγω της αύξησης των αποδόσεων που προκάλεσαν οι αναταραχές στην ιταλική αγορά ομολόγων, αναγκάστηκε να την αναβάλει».
Ο σχολιαστής της ελβετικής εφημερίδας ωστόσο επισημαίνει την διστακτικότητα της Moody's να προχωρήσει σε υψηλότερη αξιολόγηση της Ελλάδας και αναφέρει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μεταξύ άλλων να βελτιωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα των θεσμών κάτι που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να γίνει.
«Σύμφωνα με παρατηρητές είναι πιθανόν στις εκτιμήσεις τους οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν συμπεριλάβει πιθανή κυβερνητική αλλαγή.
Το αργότερο τον Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές και η ΝΔ προηγείται σε τέτοιο βαθμό που εκλογική της νίκη θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.
Η Moody's όμως κάνει σαφές ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια φιλική προς την οικονομία κυβέρνηση.
Μόνο μια συνεκτική και αποφασιστική μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επαναξιολόγηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης