Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ΥΠΕΝ - Κομισιόν για την παράταση «ζωής» των πετρελαϊκών μονάδων στην Κρήτη

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ΥΠΕΝ - Κομισιόν για την παράταση «ζωής» των πετρελαϊκών μονάδων στην Κρήτη
Θεωρείται δεδομένη η αντίθεση της DG Env, ακόμη κι αν το υπουργείο επικαλεσθεί την ανάγκη για μικρή παράταση μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική
Σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν για ένα ακόμη θέμα θα μπει σύντομα το ΥΠΕΝ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, το αμέσως προσεχές διάστημα θα καταθέσει ρύθμιση στη Βουλή για την παράταση των περιβαλλοντικών όρων των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης.
Το σημείο τριβής αυτή τη φορά «αγγίζει» τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (DG Env), καθώς η σχεδιαζόμενη παράταση θα παραβιάσει τη διορία του Δεκεμβρίου 2019, όταν και λήγει το καθεστώς παρέκκλισης από την κοινοτική Οδηγία 2010/75 περί Βιομηχανικών Εκπομπών (IED), στο οποίο υπόκεινται οι μονάδες της ΔΕΗ στο νησί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρχική πρόθεση του ΥΠΕΝ ήταν να συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που ξεκίνησε από χθες (4/3) να συζητείται στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, στην πορεία αποφασίσθηκε να μετατεθεί μετά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα εστία αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες και επομένως να μην απειληθεί η έγκριση της δόσης του ενός περίπου δισεκατομμυρίου, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.
Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν γίνει η σχετική νομοθετική παρέμβαση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αντίθεση της DG Env, ακόμη κι αν το ΥΠΕΝ επικαλεσθεί την ανάγκη για παροδική παράταση της «ζωής» των μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας του νησιού.
Επίσης, δεν πρόκειται να αποτρέψει την έναρξη από τον Δεκέμβριο του 2019 των διαδικασιών παραπομπής της Ελλάδας για την παραβίαση της σχετικής Οδηγίας.

Αντίθετος ο επίτροπος Κανιέτε

Εξάλλου ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά δεν προχωρούσε μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπέβαλε αίτημα παράτασης στην Κομισιόν, τότε η επίκληση της ενεργειακής ασφάλειας δεν θα αρκούσε για να γίνει αυτό αποδεκτό.
Μάλιστα, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο Επίτροπος Κανιέτε είχε απορρίψει ρητά αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της DG Env στο World Energy News, ο λόγος είναι πως το σκεπτικό υπό το οποίο εξετάζει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος την προοπτική παρατάσεων έχει να κάνει αποκλειστικά με την προκαλούμενη ρύπανση και την προοπτική μείωσής της, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες παράμετροι, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.
Επομένως, ακόμη και ένα αίτημα παράτασης θα μπορούσε να ευοδωθεί, μόνον αν προέβλεπε την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης