Τελευταία Νέα
Οικονομία

Pressing σε 4 εκατ. οφειλέτες για να βγουν έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα - Τι αποκαλύπτει η 2η μεταμνημονιακή έκθεση

Pressing σε 4 εκατ. οφειλέτες για να βγουν έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα  - Τι αποκαλύπτει η 2η μεταμνημονιακή έκθεση
Ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Εισπρακτικό σαφάρι, υπό την απειλή των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και περιουσιακών στοιχείων, ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα (51,4 δισ. ευρώ) και τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ).  
Το σχέδιο της, το οποίο αποκαλύπτεται στην δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει ότι μόνο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να εισρεύσουν φέτος στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 5,6 δισ. ευρώ.
Γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση προς τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα είναι ασφυκτική ώστε να ενισχυθεί ο αριθμός των υπόχρεων που θα κληθούν να περάσουν από τα δημόσια ταμεία προκειμένου να «σβήσουν» τα χρέη τους προς την φορολογική διοίκηση.   
Ειδικότερα όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεσμεύεται φέτος για:

1. Την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018.

2. Να εισπράξει το 27% των φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτών δηλαδή που θα δημιουργηθούν φέτος. Με δεδομένο ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ ο εισπρακτικός μηχανισμός θα πρέπει να οδηγήσει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες θα νιώσουν έντονα το πρεσινγκ των φορολογικών αρχών με τηλεφωνικές οχλήσεις και email πριν φθάσουν στο σημείο των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

3. Την είσπραξη 675 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες. Το 2018 η ΑΑΔΕ έβαλε στα ταμεία της από τους μεγαλοοφειλέτες το ποσό των 852 εκατ. ευρώ όταν είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 645 εκατ. ευρώ.

4. Να ελέγξει το 70% των φρέσκων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας. Και το 2018 είχε βάλει τον ίδιο στόχο αλλά δεν κατάφερε να τον πιάσει αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός κατάφερε να ελέγξει μόλις το 46,3% των νέων υποθέσεων.

5. Να ελέγξει φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και να εισπράξει το 40% των φόρων και προστίμων που θα επιβάλει. Να σημειωθεί ότι το 2018 ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν η είσπραξη του 20% των φόρων και προστίμων από τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου τελικά μπήκαν στα ταμεία πάνω από τους μισούς φόρους που βεβαιώθηκαν.

6. Το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος και περιουσίας να διαμορφωθεί στο 84% από 80,8% το 2018.

7. Το ποσοστό των οφειλετών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς) θα φθάσει στο 66% από 64,1% που ήταν το 2018 και 60,2% το 2017.

8. Τη διενέργεια 20.000 φορολογικών ελέγχων από κινητές μονάδες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης