Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η άνοδος της εθνικιστικής ακροδεξιάς, νίκη της δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση

Η άνοδος της εθνικιστικής ακροδεξιάς, νίκη της δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση
Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί νίκη της δημοκρατίας γιατί ακόμη και κόμματα που θεωρούνται από ορισμένους ακραία, επιλέγουν το τερέν της δημοκρατίας για να αποκτήσουν πολιτική δύναμη
Η σκληρή κόντρα μεταξύ της ΕΕ και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Orban με επίκεντρο το μεταναστευτικό έρχεται να αναδείξει τις μεγάλες - έως χαοτικές διαφορές - μεταξύ της Ευρώπης των λαιών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Από την μια η εντυπωσιακά ανερχόμενη δύναμη της εθνικιστικής ακροδεξιάς και από την άλλη.... φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές και αριστεροί που σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εθνικιστική ακροδεξιά έχουν συνασπιστεί...
Όμως ο συνασπισμός ετερόκλητων δυνάμεων θα λειτουργήσει αντιστρόφως ανάλογα από τον επιδιωκόμενο στόχο....η ακροδεξιά ενισχύεται. 
Ο Orban και το κόμμα του Fidesz στην Ουγγαρία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και κατηγορούν τον Juncker και τον Soros ότι συνωμοτούν εις βάρος της Ουγγαρίας.
To Fidesz της Ουγγαρίας ανήκει στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα όπου υπάγεται η Merkel με το CDU και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Orban είναι ηγέτης για τους Ούγγρους δεν δικαιολογείται διαφορετικά ότι λαμβάνει ποσοστά 55% με 58% στις δημοσκοπήσεις.
Είναι προφανές ότι ο Orban αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό από διαφορετική οπτική γωνία και η κριτική που ασκεί στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Όμως η άνοδος της εθνικιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη - η οποία είναι εντυπωσιακή - όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Εσθονίας με το κόμμα EKRE το εθνικιστικό δεξιό κόμμα μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή να επαναξιολογηθούν πολιτικές της Ευρώπης που δεν έχουν αποδώσει όπως το μεταναστευτικό.
Πλέον η Συρία ελέγχεται πλήρως από τον Assad εξέλιξη θετική καθώς κατέρευσαν οι τρομοκράτες του ISIS... δεν μπορούν να συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές πλέον προς την Ευρώπη.
Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί νίκη της δημοκρατίας γιατί ακόμη και κόμματα που θεωρούνται από ορισμένους ακραία επιλέγουν το τερένς της δημοκρατίας για να αποκτήσουν πολιτική δύναμη και εξουσία...συν τοις άλλοις οι ίδιες οι κοινωνίες επιλέγουν την ακροδεξιά - εθνικιστική στροφή.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί θετικό βήμα προς τα εμπρός καθώς οι σοσιαλοδημοκράτες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, οι φιλελεύθεροι δοκιμάστηκαν ενώ οι αριστεροί ξεκίνησαν με προσδοκίες και κατέληξαν αστείες απομιμήσεις.
Στο πλαίσιο της πολιτικής προπαγάνδας καλλιεργείται από τα αριστερά κόμματα τα μετεξελισσόμενα σε φιλελεύθερα αλλά και τα συγγενικά κεντροδεξιά η άποψη ότι οι εθνικιστές είναι ακροδεξιοί άρα είναι κάτι κακό που οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να καταδικάσουν.
Ωστόσο η προσέγγιση αυτή πέραν από ανόητη, πολιτικά επιπόλαιη και ιδεολογικά αμήχανη δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα γιατί σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ενισχύονται τα εθνικιστικά κινήματα;
Ο εθνικισμός στην Ευρώπη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κίνημα εθνικοελευθερισμού απέναντι στην τυχοδιωκτική αριστερά και μονοδιάστατο φιλελευθερισμό.
Η άνοδος του εθνικισμού και της πατριωτικής ακροδεξιάς αποτελεί πολιτική υγεία εμπρός στον υποκριτικό καθωσπρεπισμό της Αριστεράς και την μονοσήμαντη προσέγγιση των φιλελεύθερων.
Αν και οι φιλελεύθεροι έχουν να επιδείξουν ουσιαστικότερο ρόλο στην οικονομία της ευρωζώνης σε σχέση με τους χαμαιλέοντες αριστερούς…η πραγματικότητα είναι ότι ο αντισυστημικός εθνικισμός αποτελεί το νέο μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη και θα αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών που ακολουθούν.
Βέβαια εσχάτως και τα ημιθανή σοσιαλιστικά κόμματα οριακά ανακάμπτουν αλλά η άνοδος των εθνικιστών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την οριακή - έως και συγκυριακή - δημοσκοπική βελτίωση των σοσιαλοδημοκρατών.
Οι περισσότεροι στην προσπάθεια τους να αναλύσουν το φαινόμενο του εθνικισμού επικεντρώνονται στα οφέλη που αποκόμισαν από την αντιμεταναστευτική ρητορική τους.
Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους.
Τα αντισυστημικά εθνικιστικά κόμματα ενάντια στα συστημικά – μεταξύ αυτών και τα αριστερά κόμματα, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί – και αυτό το δίπολο θα δοκιμαστεί στις εκλογές, βουλευτικές και ευρωεκλογές που ακολουθούν στην Ευρώπη.
Πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο με ποσοστά της τάξης του 2% έως 5% και πλέον σε πολλές χώρες στην Ευρώπη αποτελούν μεγάλη έκπληξη.
Στην Ιταλία με την Lega του Salvini ξεκίνησε από το 7% και βρίσκεται στο 35% πρώτο κόμμα στην Ιταλία....που αποτελεί ρεκόρ.

Στην Ουγγαρία ο εθνικιστής Viktor Orban με το Fidez καταλαμβάνουν ποσοστά ρεκόρ 56% και κυριαρχούν πλήρως ενώ η κεντροαριστερά είναι στο 10%.
Μάλιστα ο Juncker ανέφερε ότι αποτελεί πρόβλημα για το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα η συμμετοχή του Viktor Orban και του κόμματος του Fidez.
Στην Γερμανία το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία οι εθνικιστές καταλαμβάνουν την 4η θέση με ποσοστά 14% δίνουν μάχη με τους σοσιαλδημοκράτες.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Σουηδία όπου κυριαρχούν χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες.
Το κόμμα SD οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν αναρριχηθεί στην τρίτη θέση με ποσοστά στο 17,6% και αποτελούν τους εθνικιστές της Σουηδίας.
Στην Φινλανδία οι Αληθινοί Φιλανδοί βρίσκονται στην 3η θέση με 9% ωστόσο τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.
Στην Πολωνία επίσης το Νέο Δεξιό Κογκρέσο έχει ισχυροποιηθεί.
Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή καταγράφει σταθερά ποσοστά της τάξης του 9% και θα είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές που έπονται.
Στην Γαλλία με βάση δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει ποσοστό 22% και βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Στην Ολλανδία το PVV το εθνικιστικό Party for Freedom βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά 13%.
Να σημειωθεί ότι επικρατεί πολύ μεγάλος κατακερματισμός στις πολιτικές δυνάμεις της Ολλανδίας.

Στην Τσεχία το εθνικιστικό κίνημα SPD καταλαμβάνει την 4η θέση – είχε βρεθεί και στην δεύτερη θέση – ωστόσο έκπληξη αποτελεί η δεύτερη θέση του Pirati ενός κόμματος διαμαρτυρίας με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά.
Στην Εσθονία το εθνικιστικό κόμμα ΕΚRE έλαβε 17,8% και καθίσταται το τρίτο κόμμα πίσω από τα κενφροδεξιά κόμματα και εμπρός από τα αριστερά και σοσιαλοδημοκρατικά.
Στην Ισπανία το VOX το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα βρίσκεται στο 10% με 12% από 0,2% στις προηγούμενες εκλογές.
Στην Αυστρία το εθνικιστικό FPO είναι τρίτο κόμμα δίνει μάχη ακόμη και για την δεύτερη θέση

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος των εθνικιστών είναι κατασκεύασμα αμερικανών και ρώσων….
Με τη στήριξη του σχεδόν ακροδεξιού Steve Bannon και την ευλογία του ρωσικού Προέδρου Putin, το σχέδιο της άκρας δεξιάς είναι να εξαπλωθεί ο εθνικσιμός που έδωσε δύναμη στο Brexit και στο Trump.
Στόχος να προκαλέσουν καταστροφή του ευρωπαϊκού σχεδίου και να διαβρώσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ελλείψει παραδοσιακής υποστήριξης από τη διοίκηση των ΗΠΑ, οι φιλοευρωπαίοι και οι υπερασπιστές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη δίνουν μάχη για να αμφισβητήσουν τους μύθους τις παραπληροφόρησης που έχουν διαιωνίσει οι λαϊκιστές.
Για πάρα πολύ καιρό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι λαϊκιστές προτείνουν την απόλυτης εθνική κυριαρχία, ως λύση στα προβλήματα των ψηφοφόρων.
Οι προοδευτικές φωνές αντιτάσσουν τον διεθνισμό.
Οι εθνικιστές λατρεύουν το εθνικό κράτος,
Αυτή η προσέγγιση δεν δίνει ουσιώδη απάντηση στα γενεσιουργά αίτια της ισχυροποίησης της εθνικιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ειδικός Συνεργάτης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης