Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σε 3 φάσεις η πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Τι θα προβλέπει

Goldman Sachs: Σε 3 φάσεις η πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Τι θα προβλέπει
Η Goldman εκτιμά ότι μέρος των αμερικανικών δασμών θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2020
Σε τρεις φάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Το βασικό σενάριο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προβλέπει ότι μέρος των αμερικανικών δασμών θα παραμείνει σε ισχύ, με σταδιακή άρση και αφού έχουν εκπληρωθεί μια σειρά από δεσμεύσεις.
Η Goldman εκτιμά ότι μέρος των δασμών θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2020.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συναντήσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια.
Πρώτο στάδιο είναι οι συναντήσεις των αξιωματούχων τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες και να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Δεύτερο στάδιο, μια πιθανή συνάντηση Trump - Xi στα τέλη Μαρτίου.
Εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών, οι αναλυτές της Goldman δίνουν πιθανότητες 75% να ανακοινωθεί μια επίσημη συμφωνία.
Η τρίτη φάση, η οποία είναι και η πιο ασαφής, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal μετέδωσε νωρίτερα ότι είναι πιθανό στις 27/3 να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Trump – Xi Jinping προκειμένου να υπογράψουν τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία.
Σε αυτούς τους 8 μήνες έντονες εμπορικής αντιπαράθεσης οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς ύψους 250 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς ύψους 110 δισ. δολαρίων σε αμερικάνικα προϊόντα.
Πάντως βάσει των τελευταίων πληροφοριών ΗΠΑ και Κίνα έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους, με το Πεκίνο να εμφανίζεται διατεθειμένο να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς και να άρει άλλους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις εισαγωγικές από τις ΗΠΑ γεωργικών, χημικών προϊόντων και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μία εμπορική συμφωνία η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη των τελευταίων μηνών, οδήγησαν σε κέρδη τις αγορές της Ασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,04% στις 21.828 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Fanuc ενισχύθηκαν κατά +6,33% και +3,48% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,50% στις 28.955 μονάδες, με τις μετοχές των AAC Technologies.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης