Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και Κίνα κοντά σε εμπορική συμφωνία - Πιθανή συνάντηση Trump - Jinping στις 27/3 - Τι προβλέπει η Goldman Sachs

ΗΠΑ και Κίνα κοντά σε εμπορική συμφωνία - Πιθανή συνάντηση Trump - Jinping στις 27/3 - Τι προβλέπει η Goldman Sachs
Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία προκειμένου να μπει τέλος στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών
Πολύ κοντά σε μια επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μπει τέλος στην μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα δημοσίευμα της Wall Street Journal μετέδωσε ότι είναι πιθανό στις 27/3 να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Trump – Xi Jinping προκειμένου να υπογράψουν τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία.
Σε αυτούς τους 8 μήνες έντονες εμπορικής αντιπαράθεσης οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς ύψους 250 δις δολαρίων στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς ύψους 110 δις δολαρίων σε αμερικάνικα προϊόντα.
Πάντως βάσει των τελευταίων πληροφοριών ΗΠΑ και Κίνα έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους, με το Πεκίνο να εμφανίζεται διατεθειμένο να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς και να άρει άλλους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις εισαγωγικές από τις ΗΠΑ γεωργικών, χημικών προϊόντων και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων, ιδίως φυσικού αερίου από την εταιρεία Cheniere Energy.
Και η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις.

Goldman Sachs: Σε 3 φάσεις η πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας - Τι θα προβλέπει

Σε τρεις φάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Το βασικό σενάριο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προβλέπει ότι μέρος των αμερικανικών δασμών θα παραμείνει σε ισχύ, με σταδιακή άρση και αφού έχουν εκπληρωθεί μια σειρά από δεσμεύσεις.
Η Goldman εκτιμά ότι μέρος των δασμών θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2020.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συναντήσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια.
Πρώτο στάδιο είναι οι συναντήσεις των αξιωματούχων τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες και να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Δεύτερο στάδιο, μια πιθανή συνάντηση Trump - Xi στα τέλη Μαρτίου.
Εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών, οι αναλυτές της Goldman δίνουν πιθανότητες 75% να ανακοινωθεί μια επίσημη συμφωνία.
Η τρίτη φάση, η οποία είναι και η πιο ασαφής, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας.

Κέρδη στην Ασία, προσδοκίες για συμφωνία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μία εμπορική συμφωνία η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη των τελευταίων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,04% στις 21.828 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Fanuc ενισχύθηκαν κατά +6,33% και +3,48% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,50% στις 28.955 μονάδες, με τις μετοχές των AAC Technologies και Ping An Insurance να ενισχύονται κατά +3,61% και +1,60% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +1,12% στις 3.027,58 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +2,36% στις 9.384,42 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισει στο +0,40% και τις 6.217,40 μονάδες, καθώς οι μετοχώες των Rio Tinto και Fortescue Metals ενισχύθηκαν κατά +1,59% και +6,86% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,22% στις 2.190,66 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,38% και τις 10.349,88 μονάδες.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τόσο του Bloomberg όσο και της Wall Street Journal, η Κίνα έχει προτείνει μείωση των δασμών στις εισαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, ζητώντας παράλληλα από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση.
Σημειώνεται ότι η εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει προκαλέσει αναταρραχές στις αγορές τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μίας συμφωνίας θα διατηρήσουν θετικό κλίμα στην αγορά», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING, Nicholas Mapa και Prakash Sakpal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης