Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μετοχές που δεν ακολούθησαν το ράλι – Ποιες έχουν υποαποδόσει έναντι της αγοράς

Οι μετοχές που δεν ακολούθησαν το ράλι – Ποιες έχουν υποαποδόσει έναντι της αγοράς
Το ζητούμενο είναι, να φύγουν κεφάλαια από τις τράπεζες και να στραφούν σε ποιοτικές μετοχές που έχουν μείνει πίσω
Μετά την άνοδο του γενικού δείκτη κατά 16,2% από την αρχή του έτους και την εντυπωσιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, το ενδιαφέρον στρέφεται από τη μία στις δυνάμεις που έχουν απομείνει στους αγοραστές και από την άλλη στις μετοχές που έχουν μείνει πίσω και έχουν περιθώριο ανόδου.  
Τεχνικά η είσοδος σε bull market, η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από τη Moody’s, η προσδοκία εξόδου στις αγορές με ομόλογο δεκαετίας, η θετική πορεία των διεθνών αγορών και η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για το νόμο Κατσέλη, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Αν και μία διόρθωση μέχρι το ύψος του κινητού μέσου των 200 ημερών (686 μονάδες) δεν μπορεί να αποκλειστεί, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη συνέχεια παραμένουν θετικές.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη, η επόμενη αντίσταση είναι στις 740 μονάδες ωστόσο αυτό που προβληματίζει πια είναι η εικόνα
υπερτιμήσεων που παρατηρείται στους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ακραία υπερβολή.
Η εικόνα αυτή προϊδεάζει για μια επερχόμενη διόρθωση η οποία ήδη στην συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι δεν βρίσκεται χρονικά πολύ με τους αγοραστές να ελέγχουν ακόμα την τάση αλλά να χάνουν σε δυναμική.
Συμπερασματικά η άνοδος δεν έχει δείξει ως τώρα κάποιο σημείο κόπωσης ωστόσο το βάρος των γρήγορων κερδών των επιμέρους μετοχών αναμένεται να επιβραδύνει και να διορθώσει την αγορά.
Ως έσχατο σημείο διόρθωσης θα αναμέναμε την περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών ο οποίος θα λειτουργήσει ως το επόμενο σημείο στήριξης, σημειώνει ο κ.Χατζηδάκης.
Η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 52% σχεδόν από την αρχή του έτους έχει κλέψει της εντυπώσεις.
Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με άνοδο σχεδόν 43% και στη συνέχεια βρίσκονται οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Eurobank, ΔΕΗ και αρκετά χαμηλότερα η Alpha Bank με άνοδο 14% λίγο πάνω δηλαδή από την απόδοση του γενικού δείκτη, αλλά και περίπου 10% χαμηλότερα από την άνοδο του τραπεζικού δείκτη.
Απόδοση ανάλογη με του γενικού δείκτη έχει η Jumbo, ενώ λίγο πάνω από τον γενικό δείκτη είναι η άνοδος για ΑΔΜΗΕ.
Η Aegean αν και πέρασε πάνω από τα 8 ευρώ έχει απόδοση 9,35% από την αρχή του έτους.
Η έκδοση του εταιρικού ομολόγου την τρέχουσα εβδομάδα θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη μετοχή.
Τα ΕΛΠΕ λόγω αποτελεσμάτων και προοπτικών έπιασαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής (1/3) την απόδοση της αγοράς, ενώ η Τιτάν είναι η μετοχή με τη μεγαλύτερη υστέρηση αφού από την αρχή του έτους υποχωρεί 0,6%.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ επίσης καταγράφει απώλειες μικρότερες της αγοράς αφού ενισχύεται μόλις 7%.
Η Coca Cola τέλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει απόδοση οριακά μικρότερη αν και η αποτίμηση σύμφωνα με αρκετά στελέχη της αγοράς θεωρείται γεμάτη.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Τεχνική Ολυμπιακή, Άνεμος, Ιντρακόμ Κατασκευές και Ιντρακόμ έχουν άνοδο άνω του 30%.
Υστερούν J&P Άβαξ με απώλειες 7%, λόγω αύξησης κεφαλαίου, αλλά η συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε με μεγάλη άνοδο.
Ικτίνος, MLS, Πετρόπουλος, Κρι-Κρι, Cenergy, Νηρεύς και Space Ελλάς έχουν αποδόσεις σημαντικά μικτότερες από αυτές της αγοράς με κάποιες από αυτές λόγω θεμελιωδών μεγεθών να έχουν περιθώρια βελτίωσης, όπως Ικτίνος και Κρι-Κρι.
Από τον δείκτη FTSE Small-Mid Cap θεμελιωδών μεγεθών ξεχωρίζει η υποχώρηση κατά 5% της Πλαστικά Κρήτης, η οποία δικαιολογεί σημαντικά καλύτερη πορεία στο ταμπλό του ΧΑ.
Νάκας, Κανάκης, Autohellas είναι μερικές ακόμη μετοχές από την ίδια κατηγορία με αποδόσεις σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της αγοράς και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους.
Ερώτημα είναι βέβαια, αν θα μπορέσουν να φύγουν κεφάλαια από τις τράπεζες και να στραφούν σε ποιοτικές μετοχές που έχουν μείνει πίσω, ή αν οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης