Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα τελωνεία της Ελλάδος προετοιμάζονται για το Brexit - Από της 29 Μαρτίου η Βρετανία θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα

Τα τελωνεία της Ελλάδος προετοιμάζονται για το Brexit - Από της 29 Μαρτίου η Βρετανία θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα
Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ  καλει τις επιχειρήσεις να προετοιμασθούν για το νέο καθεστώς εισαγωγών και εξαγωγών προς   το Ηνωμένο Βασίλειο
Σε πλήρης ετοιμότητα οι τελωνειακές Αρχές της χώρας για την υλοποίηση του Brexit και την ουσιαστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ με επίσημο έγγραφό προς όλα τα τελωνεία της χώρας τα υποχρεώνει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευή 29 Μαρτίου εκτός και εάν  κυρωθεί νωρίτερα, σχετική συμφωνία  αποχώρησης, η οποία  προβλέπει μεταβατική περίοδο με σχετικούς όρους  και προϋποθέσεις το Ηνωμένο Βασίλειο θα  αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.
Γίνεται λόγος για άτακτη υποχώρηση (NO DEAL), επομένως  και από την ενιαία  αγορά και την τελωνειακή  ένωση.
Το έγγραφο της  Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων  και ΕΦΚ   θεωρεί  ότι με την εφαρμογή  του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο  γίνεται «τρίτη χώρα» γα τα  κράτη μέλη της ΕΕ.
Δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία  των  εμπορευμάτων  μεταξύ του Ηνωμένου  Βασιλείου και των 27 κρατών μελών  της ΕΕ και απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη  διακίνηση  των εμπορευμάτων  μεταξύ των δύο  μερών.
Επιπλέον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα  έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Γενικής  Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ θα επέλθουν  αλλαγές στα τελωνεία  μετά την αποχώρησή του.
Πιο συγκεκριμένα:  Η επιχειρηματική δραστηριότητα  με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά  το Brexit θα καταστεί πιο  πολύπλοκη καθόσον θα απαιτούνται τελωνειακές  διαδικασίες.
Για το λόγο αυτό οι οικονομικοί  φορείς  που έχουν εμπορικές  συναλλαγές  με εταιρείες  στο Ηνωμένο  Βασίλειο θα  πρέπει  να  εξοικειωθούν  με τις διαδικασίες  και τους  κανόνες  της ΕΕ που θα  ισχύουν μετά  το Brexit  ιδίως  αν έχουν  μικρή  ή καθόλου  εμπειρία στις εμπορικές  συναλλαγές με τρίτες  χώρες.
Τα εμπορεύματα  που εισέρχονται στο τελωνειακό  έδαφος της  χώρας  μας  ή  άλλου  κράτους  μέλους  της ΕΕ  από το Ηνωμένο Βασίλειο ή εξέρχονται  προς  το  Ηνωμένο Βασίλειο, υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση και ενδέχεται να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους, σύμφωνα με  τον κανονισμό  ( ΕΕ) 952/2013 «Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας». Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι ισχύουν  οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτούν εγγυήσεις για  πιθανές ή υπάρχουσες τελωνειακές  οφειλές.
Οι οικονομικοί  φορείς  πρέπει να καταχωρηθούν στις τελωνειακές  Αρχές του τόπου  εγκατάστασης τους ώστε να αποκτήσουν αριθμό ΕΟΡΙ (Αριθμός  Καταχώρησης και  Αναγνώρισης  Οικονομικών  Φορέων)  προκειμένου να διενεργούν τις απαιτούμενες πλέον  τελωνειακές διατυπώσεις.
Τα  εμπορεύματα  που εισάγονται από το Ηνωμένο  Βασίλειο  στο τελωνειακό  έδαφος  της ΕΕ υπόκεινται  στον κανονισμό (ΕΟΚ αριθ 2658/87 του  Συμβουλίου, όπως  ισχύει  για τη δασμολογική και  στατιστική ονοματολογία  και το κοινό δασμολόγιο. Αυτό συνεπάγεται  την εφαρμογή των σχετικών τελωνειακών δασμών.
Ορισμένα  εμπορεύματα  που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο  Βασίλειο ή εγκαταλείπουν την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε απαγορεύσεις  ή περιορισμούς για  λόγους  δημόσιας τάξης  ή δημόσιας  ασφάλειας, την προστασία  της  υγείας  και της  ζωής των ανθρώπων, των ζώων  ή των φυτών ή  την προστασία  των εθνικών  θησαυρών. Αυτό συνεπάγεται την απαίτηση έκδοσης  του  απαραίτητου  πιστοποιητικού άδειας από την αρμόδια  Δημόσια Αρχή (φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό)  τα οποία πρέπει να συνοδεύουν τα εμπορεύματα κατά  το στάδιο του τελωνισμού τους   
Οι  άδειες του Εγκεκριμένου  Οικονομικού  Φορέα (ΕΟΦ)  καθώς και άλλες  άδειες  για τελωνειακές  απλουστεύσεις  που εκδόθηκαν  από τις  τελωνειακές  αρχές  του Ηνωμένου  Βασιλείου δεν θα ισχύουν πλέον στο  τελωνειακό  έδαφος  της Ένωσης  
Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων  και ΕΦΚ  θεωρεί  επιτακτική  την ανάγκη προετοιμασίας των ελληνικών  επιχειρήσεων  για την  αποχώρηση  του Ηνωμένου  Βασιλείου.
Όλες  οι ενδιαφερόμενες  επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν  λαμβάνοντας όλες  τις αναγκαίες  αποφάσεις  και  οι διοικητικές  πράξεις να έχουν ολοκληρωθούν πριν τις 30 Μαρτίου ώστε να αποφευχθούν  τυχόν διαταραχές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης