Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ήξεις - αφήξεις από την κυβέρνηση για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA's – Στο επίκεντρο οι ρυθμίσεις σε ταμεία και εφορία

Ήξεις - αφήξεις από την κυβέρνηση για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFA's – Στο επίκεντρο οι ρυθμίσεις σε ταμεία και εφορία
Κυβερνητικές πηγές προσπαθούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες
Συγκρατημένη αισιοδοξία για μία θετική απόφαση από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 970 εκατ. ευρώ (ANFA's, SMP's), επικρατεί στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου.  
Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν χθες να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που δημιούργησαν οι κίτρινες κάρτες από την Κομισιόν γύρω από το θέμα υποστηρίζοντας ότι η οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να οργανώνονται για τη νέα έξοδο, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, όπου οι αγορές θα είναι ακόμη «ζεστές» με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, δείχνοντας έτσι ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο που θα εκδώσει η χώρα με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ.
Μετά την κρίσιμη σύνοδο του Μαρτίου και το αργότερο μέχρι τις 15 του μήνα θα έχει σταλεί στους θεσμούς η ελληνική πρόταση για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία.
Θα είναι διαφορετική από αυτήν του υπουργείου Εργασίας που θα αφορά ασφαλισμένους με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα έρθει πρώτη στη Βουλή.
Κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν ενοχλημένες από τις αρνητικές αναφορές της Κομισιόν στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα που δόθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στη δημοσιότητα.
Το κείμενο εμφάνιζε την κυβέρνηση να έχει ενημερώσει τους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, «καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση».
Τα σχόλια που ακολούθησαν από τους τεχνοκράτες για το ίδιο θέμα ήταν ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».
Η κυβέρνηση, υποστηρίζει από την πλευρά της, ότι δεν «σκόπευε να αιφνιδιάσει τους θεσμούς και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητείτο μαζί τους προκαταβολικά».
Αλλωστε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει στο περιθώριο του συμβουλίου για τα ελληνικά σχέδια.
Η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας -τα οποία και τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους- και να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές.
Μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό.
Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεπέστερος είναι ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.  
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταλήξει στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, ούτε και στον μέγιστο αριθμό των δόσεων, καθώς πέρα από την έκτακτη ρύθμιση εξετάζουν παράλληλα και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 36 ή και ακόμα παραπάνω.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα παράταση, ώς τις 30 Απριλίου, για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις, ενώ στον προγραμματισμό του Μαξίμου περιλαμβάνεται η κατάθεση 18 νομοσχεδίων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης