Επιχειρήσεις

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα - ρεκόρ 20 εκατ. ευρώ στη Folli - Follie - Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα - ρεκόρ 20 εκατ. ευρώ στη Folli - Follie - Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τους Δημήτριο και Γεώργιο Κουτσολιούτσο
Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 20,34 εκατ. ευρώ προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie και σε δέκα σχετιζόμενα με αυτήν φυσικά πρόσωπα, έπειτα από έρευνα για τις οικονομικές καταστάσεις του 2016, οι οποίες εμφάνιζαν πλασματικά στοιχεία.
Τα χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 12, παράγραφος 1(γ) του ιδίου, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας για τη χρήση 2016.
Πιο αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι:
- 10 εκατ. ευρώ στον κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, και πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.
- 5 εκατ. ευρώ ευρώ στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας και νυν μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
- 4,5 εκατ. ευρώ στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη του Γεωργίου πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υποομίλου της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited της Εταιρίας στην Ασία
- 120.000 ευρώ στην κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, πρώην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και πρώην εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
-  120.000 ευρώ στoν κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη του Αριστείδη, πρώην Οικονομικό Διευθυντή της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στην εταιρία FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕ ΟΤΕ -0,45%ΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- 100.000 ευρώ στην κα Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου, πρώην Διευθυντή Λογιστηρίου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνος, πρώην μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Ευάγγελο Κουμανάκο του Πέτρου πρώην ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας.

Μηνυτήρια αναφορά

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την επιμέτρηση του προστίμου που επιβλήθηκε στα δύο πρώτα πρόσωπα, λήφθηκε υπόψη και το κέρδος που αποκόμισαν από τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών επί μετοχών της εταιρίας.
Για τα εν λόγω πρόσωπα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Χαρ. Γκότσης: Η Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις

Την ικανότητά της να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις απέδειξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη σημερινή (28/2/2019) επιβολή προστίμων στη Folli Follie, όπως ανέφερε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη σημερινή της απόφαση κατέληξε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Group για το 2016 υπήρξαν ψευδείς και παραπλανητικές.
Η διαπιστωθείσα χειραγώγηση της αγοράς, έβλαψε τα συμφέροντα των μετόχων και δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς των εισηγμένων εταιρειών», δήλωσε ο κ. Γκότσης στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ».
«Οι προβλεπόμενες από το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς διοικητικές κυρώσεις θα συνοδευτούν και με μηνυτήριες αναφορές προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, για εκείνα τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία με τη διενέργεια συναλλαγών αποκόμισαν σημαντικό όφελος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφαση αυτή, ολοκλήρωσε το σημαντικότερο μέρος της έρευνάς της στην υπόθεση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις, κάτι που τεκμηριώνεται και από τη διεθνή εμπειρία», καταλήγει στη δήλωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης