Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Πριν το Πάσχα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές

Σταθάκης: Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Πριν το Πάσχα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές
Είναι οξύμωρο να μιλά η ΝΔ για τέταρτο μνημόνιο υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας παράλληλα πως σύντομα και πριν το Πάσχα θα γίνει η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 24/7 και στον απόηχο της χθεσινής έκθεσης της Κομισιόν, ο κ.Σταθάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δις ευρώ.
«Έχουν κλείσει οι μεγάλες εκκρεμότητες και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Το 10ετές ομόλογο της χώρας είναι στο 3,7 και άρα έχει αρθεί ο λόγος που μας έβαλε στα μνημόνια, ο αποκλεισμός από τις αγορές.
Γι αυτό και είναι σχήμα οξύμωρο να μιλά η ΝΔ για τέταρτο μνημόνιο» τόνισε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος ερωτήθηκε και για τα σενάρια περί αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.
«Αποκλείεται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» υποστήριξε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, επισημαίνοντας ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ενεργειακή πολιτική έχουμε μπροστά μας 12 χρόνια όπου έχουν ξεκαθαρίσει τα μεγάλα θέματα.
«Ως προς το ενεργειακό μείγμα, λιγνίτης-φυσικό αέριο και νερά, ισχύει ότι ως το 2030 ο λιγνίτης θα μειωθεί στο μισό φτάνοντας στο 17% και θα αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που θα φτάσουν στο 57%.
Δηλαδή ο νέος κύκλος επενδύσεων της ΔΕΗ θα είναι προσανατολισμένος στις ΑΠΕ.
Η ΔΕΗ παράγει το 50% της ενέργειας της χώρας ενώ έχει δεσπόζουσα θέση στη λιανική αγορά κοντά στο 80%.
Η αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική γιατί με το χρηματιστήριο ενέργειας φτιάχνεται η προθεσμιακή αγορά όπου οι μεγάλοι καταναλωτές θα συνάπτουν διμερείς συμβάσεις» είπε ο κ.Σταθάκης, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις.
Όσον αφορά την υπόθεση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι «θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πριν από το Πάσχα με κατάληξη τον Μάιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων».
Ο κ.Σταθάκης είπε ότι η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δεν είναι στο τραπέζι αφενός γιατί δεν μπαίνουν στο τραπέζι της αγοράς ενέργειας αφετέρου διότι είναι το κατεξοχήν κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ ενώ αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ, είπε ότι είναι η τελευταία ουσιαστική εκκρεμότητα.
«Ήταν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εμείς προτείναμε και το δέχτηκαν οι θεσμοί, να σπάσει στα δύο, στις υποδομές που θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, και τη ΔΕΠΑ εμπορίου που θα ιδιωτικοποιηθεί» υποστήριξε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των αυθαιρέτων.
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα των αυθαιρέτων τόνισε ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα θα έρθουν κατεδαφίσεις:
«Απειλούνται με πρόστιμο όσοι δεν τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους.
Αρκετοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν επιλέξει την οδό της αυτοκατεδάφισης.
Δεν υπάρχει δυνατότητα για νέα αυθαίρετα ούτε για διατήρηση των παλιών εφόσον δεν τακτοποιηθούν» είπε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό, σε ρέματα και δάση ανέφερε ότι «γκρεμίστηκαν 300 αυθαίρετα στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου και είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα».
Ο κ.Σταθάκης σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο είπε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουν επικυρωθεί επτά συμβάσεις και οι έρευνες στο Ιόνιο θα ξεκινήσουν άμεσα με ορίζοντα 3+2 χρόνια.
Όπως είπε, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι δυτικά της Κέρκυρας όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα και νοτιοδυτικά της Κρήτης το οποίο προσομοιάζει με το αιγυπτιακό κοίτασμα, ενώ υποστήριξε ότι στις έρευνες θα συμμετάσχουν μεγάλες εταιρείες όπως η Total και η Exxon Mobil.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης