Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προβληματισμός Κομισιόν για τα ΕΛΠΕ - Υπονοούμενα για αποτυχία της διαδικασίας

tags :
Προβληματισμός Κομισιόν για τα ΕΛΠΕ - Υπονοούμενα για αποτυχία της διαδικασίας
Το γεγονός ότι στη διαδικασία δεν συμμετέχουν καθετοποιημένοι πετρελαϊκοί όμιλοι, αλλά traders δημιουργεί ερωτηματικά για την κατάληξή της
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναφορά που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ναυαγήσει ο διαγωνισμός για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δημοσιεύτηκε χθες (27/2).
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως «το γεγονός ότι υπάρχουν δύο μόνον υποψήφιοι στην τελική φάση δεν είναι θετικό για την έκβαση της διαδικασίας».
Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζει ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές Μαρτίου, ενώ μετά από μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του διαγωνισμού, αναφέρεται στα δύο σχήματα που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ και στις δύο συμπράξεις που έγιναν μεταξύ της Glencore και της Carlyle, καθώς και της Vitol με τη Sonatrach.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκίνησε την άνοιξη του 2018 και έχει ήδη λάβει πολλές άτυπες παρατάσεις για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, καθώς στην πορεία του ανέκυψαν αρκετά προβλήματα.
Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι στο διαγωνισμό δεν προσήλθαν καθετοποιημένοι πετρελαϊκοί όμιλοι όπως επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, αλλά η Glencore και η Vitol που είναι traders πετρελαϊκών και άλλων προϊόντων.
Έτσι στην πορεία αναζητήθηκαν συμμαχίες που κατέληξαν στο σχήμα Glencore με το επενδυτικό fund - με εξειδίκευση στα ενεργειακά - Carlyle και στο σχήμα της Vitol με την αλγερινή κρατική εταιρία φυσικού αερίου Sonatrach.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης