Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤτΕ: Δεν δικαιούται ο Πολάκης να παραβρεθεί σε διοικητικό συμβούλιο – Απορρίπτεται το αίτημα, να καταθέσει υπόμνημα

ΤτΕ: Δεν δικαιούται ο Πολάκης να παραβρεθεί σε διοικητικό συμβούλιο – Απορρίπτεται το αίτημα, να καταθέσει υπόμνημα
Τι θα απαντήσει η ΤτΕ στο αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας
Πλην των μελών του διοικητικού συμβουλίου – γενικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος κανείς τρίτος δεν μπορεί να παραβρεθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα (διοικητής ΤτΕ) στον Παύλο Πολάκη (αναπληρωτή υπουργό Υγείας).
Ο Πολάκης είχε ζητήσει με επιστολή του να παραβρεθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΤτΕ, με στόχο να θέσει το θέμα της χορήγησης δανείων σε Έλληνες βουλευτές, ζητώντας από την Κεντρική Τράπεζα να διερευνήσει το θέμα αυτό.
Η ΤτΕ είτε με επιστολή της, είτε με απόφαση του γενικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις επόμενες 25 ημέρες, θα απαντήσει στον υπουργό ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί αλλά μπορεί να καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματά του.
Βέβαια δεν αποκλείεται μέλη του γενικού συμβουλίου της ΤτΕ να θέσουν θέμα για τον δανεισμό βουλευτών από το τραπεζικό σύστημα και να ζητήσουν η Κεντρική Τράπεζα να πραγματοποιήσει ειδικό εποπτικό έλεγχο για το θέμα αυτό.


Αναλυτικά η επιστολή του κ.Πολάκη:

«Η Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με το καταστατικό της, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, συμβάλλει ως αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών στην άσκηση των καθηκόντων του συστήματος ενώ σύμφωνα με το άρθρο 55 Α η Τράπεζά σας ασκεί την εποπτεία στα χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η διαταγή ελέγχου των όρων απόκτησης προσωπικού μου δανείου από την Τράπεζα καθώς και το αποτέλεσμα του ελέγχου σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω συναλλαγή μου ήταν καθ’όλα νόμιμη.
Επ’αφορμή της πρωτοβουλίας αυτής της Τράπεζας επικοινώνησα τηλεφωνικά με το Διοικητή της και του επεσήμανα ότι ορθώς  η Τράπεζα επέδειξε ακαριαία αντανακλαστικά για τον έλεγχο του δανείου μου καθώς κάτι τέτοιο απαιτείται για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα αλλά και την προστασία του από πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις.
Ωστόσο, διατύπωσα συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν την κατά τη γνώμη μου μεροληπτική στάση της Τράπεζας, η οποία δυστυχώς δεν έχει επιδείξει τον ίδιο ζήλο για τον έλεγχο της φερεγγυότητας και των όρων χορήγησης δανείων από τράπεζες σε άλλα πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που κατέχουν ΜΜΕ και για τα οποία έχει καταγγελθεί δημοσίως πως δεν εξυπηρετούνται.
Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα είναι κρίσιμο κατά τη γνώμη μου να διατάξει τους σχετικούς ελέγχους ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι λειτουργεί με όρους μεροληψίας που θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση την εκ μέρους της τήρηση της αρχής της πολιτικής ουδετερότητας.
Για τους λόγους αυτούς σας δηλώνω ότι αιτούμαι να παρευρεθώ στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας έτσι ώστε να σας ενημερώσω για συγκεκριμένα δάνεια, τα οποία δεν πληρούν τις κατά νόμο και κατά τους κανονισμούς λειτουργίας του Τραπεζικού Συστήματος προϋποθέσεις χορήγησης ή ρύθμισης, γνώση την οποία είμαι βέβαιος ότι θέλετε να αποκτήσετε».





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης