Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Περί το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζει η καθυστέρηση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική

tags :
Περί το 1 εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζει η καθυστέρηση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική
Προς το ελληνικό συμφέρον το γρήγορο ξεκαθάρισμα του τοπίου

Αύριο 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά στον Euroasia Ιnterconnector για να δεχθεί τους όρους της για την υλοποίηση της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.
Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει σύγκλιση και ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει μόνος του με την θυγατρική του Αριάδνη με στόχο να υλοποιήσει ένα έργο συνολικής αξίας 1 δις ευρώ.
Το έργο αυτό έχει πολλαπλή σημασία για την ενεργειακή αγορά αλλά και για τη ελληνική οικονομία.
Κατά πρώτον γιατί η υλοποίησή του θα εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακος της τάξης των 300 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση για την ενεργειακή αγορά.
Κατά δεύτερον γιατί θα δώσει αντικείμενο έργου σε μεγάλες ελληνικές  εταιρίες που θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες και παράλληλα θα ενισχύσει την απασχόληση.
Θα είναι το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης με τη νησιωτική χώρα που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η υπόθεση της ανάληψης του έργου κατά συνέπεια θα πρέπει να επισφραγιστεί το ταχύτερο δυνατό και να ξεκινήσει η υλοποίησή του γιατί στην αντίθετη περίπτωση ο μεγάλος χαμένος θα είναι η ελληνική ενεργειακή αγορά και η ελληνική οικονομία.
Σημασία δεν έχει μόνο το πως αλλά και το πότε θα είναι έτοιμο ένα έργο, που όσο καθυστερεί κοστίζει περίπου 1 εκατ ευρώ την ημέρα.
Άρα θα πρέπει να υπάρξει με την Κομισιόν μια οριστική συμφωνία, βάσει της οποίας το έργο θα προχωρήσει χωρίς να καθυστερήσει λόγω εμπλοκών που θα το ναρκοθετήσουν.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις

Όπως είναι γνωστό, o υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ενημερώσει τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Μικαέλ Αρίας Κανιέτε με επιστολή του στις 30/1/2019 για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει το έργο ως εθνικό στην περίπτωση που ο Εuroasia δεν συναινέσει στη λύση της «Αριάδνης».  

Ο Εuroasia στο μεταξύ όχι μόνο έχει κάνει σαφές προς όλες της πλευρές ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς, αλλά πατώντας πάνω και στις θέσεις της Κομισιόν εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο μοναδικός φορέας υλοποίησης του έργου και να εγείρει νομικές αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΡΑΕ που καθιστούν την Αριάδνη φορέα υλοποίησης.
O Επίτροπος κάλεσε με την επιστολή του τον κ. Σταθάκη να αποφασίσει εάν το έργο θα υλοποιηθεί εντός του PCI ή ως εθνικό, επισημαίνοντας ότι στη δεύτερη αυτή περίπτωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της γεωπολιτικές, οικονομικές και ρυθμιστικές συνέπειες.
Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ είναι σε φάση διερεύνησης των βέλτιστων  χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση του έργου, έχοντας ανακοινώσει ότι έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση.
Υπάρχει βέβαια και δυσαρέσκεια που εκφράζεται από τις χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρώπης για τις ελληνικές επιλογές, όμως οι τελικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης