Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση 16,6% της αξίας του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Κροατίας το 2018

Αύξηση 16,6% της αξίας του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Κροατίας το 2018
Σημαντική η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
Θετική είναι η δυναμική ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων της Κροατίας και της Ρωσίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, των κατασκευών και της γεωργίας, επισήμαναν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας (HGK).
Ο επικεφαλής του HGK, Luka Burilovic, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αποτελούν γέφυρα διαλόγου μεταξύ των χωρών, ιδίως σε περιόδους πολιτικών αναταράξεων.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κροατία Anvar Azimov τόνισε ότι «πρέπει να μάθουμε πώς θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις ανεξάρτητα από τις κυρώσεις (της ΕΕ στη Ρωσία)» και πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία έχει υποστεί απώλειες 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις κυρώσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί πλήγμα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Πέρυσι, η Κροατία εισήγαγε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και αυτές οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τα σχέδια κατασκευής ενός σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί Κρκ» δήλωσε ο κ. Azimov, χαρακτηρίζοντας την κατασκευή του έργου ως υγιή ανταγωνισμό.
Ερωτηθείς για το αν η κατασκευή του σταθμού LNG θα επηρεάσει τις σχέσεις της Κροατίας με τη Ρωσία, ο επικεφαλής του HGK, Burilovic είπε ότι η Κροατία πρέπει να έχει μια «εφεδρική λύση ανταγωνιστική σε τιμή και οικολογικά αποδεκτή».
«Θεωρώ ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί πρωτίστως εναλλακτική λύση στη μόνη υφιστάμενη διαδρομή προμήθειας (φυσικού αερίου) και η αγορά θα δείξει από πού θα προμηθευτούμε αέριο.
Κύριο μέλημά μας είναι τα συμφέροντα της Κροατίας και τα συμφέροντα των καταναλωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Burilovic.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η αξία του διμερούς εμπορίου (Κροατίας -Ρωσίας) διαμορφώθηκε το ενδεκάμηνο του 2018 σε 600,6 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 16,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Εξάλλου, από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας προκύπτει ότι, από το 1993 μέχρι και το τέλος του 2017, η Ρωσία επένδυσε 416,9 εκατομμύρια ευρώ στην Κροατία, γεγονός που την καθιστά τον 14ο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα. Την ίδια περίοδο, οι κροατικές επενδύσεις στη Ρωσία διαμορφώθηκαν στο ποσό των 98,1 εκατ. ευρώ και η Κροατία βρέθηκε στην έβδομη θέση της λίστας των ξένων επενδυτών στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης