Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επενδυτικό Fund 2,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζει η Ισλανδία

Επενδυτικό Fund 2,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζει η Ισλανδία
Wealth Fund ετοιμάζει η Ισλανδία
Το δικό της επενδυτικό Ταμείο ετοιμάζει πλέον η Ισλανδία, με αρχικά κεφάλαια 300 δισεκ. τοπικών κορόνων (2,5 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), κάτι αδιανόητο πριν από 10 χρόνια όταν η μικροσκοπική χώρα χρεοκόπησε και βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.
Επισημαίνεται πως το ποσό ανέρχεται σε περίπου 7.000 δολάρια για κάθε έναν από τους περίπου 340.000 κατοίκους του νησιού.
Το Fund θα λειτουργήσει σαν μία ασφάλεια για τη χώρα, σε περίπτωση ενός μεγάλου εξωτερικού σοκ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας, Bjarni Benediktsson, εκτιμά ότι τα χρήματα θα διαχειρίζεται ένας ξένος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, παρά τις απαιτήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Όπωε ελιπε χαρακτηριστικά, η κεντρική τράπεζα ασχολείται με άλλα καθήκοντα, όπως η νομισματική πολιτική και η χρηματοοικονομική σταθερότητα, και «δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με διαχείριση περιουσιακών στοιχείων για το Ταμείο».
Η πρόταση της κυβέρνησης του Ρέικιαβικ αποδεικνύει την ολοκληρωτική αποκατάσταση της εγχώριας οικονομίας, έπειτα από σκληρή δουλειά των αρχών.
Παράλληλα, σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν τα έσοδα από τον τουρισμό, με τον αριθμό των επισκεπτών να υπερβαίνει κατά πολύ τον πληθυσμό των ντόπιων ετησίως.
Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας, η οποία ήδη επιβλέπει ένα αποθεματικό συναλλαγματικών ισοτιμιών άνω των 700 δισεκ. κορόνων, διαφωνεί.
Σε συνέντευξή του, ο διοικητής Mar Gudmundsson, είπε ότι η διαχείριση του ταμείου επενδύσεων θα είναι «σε συνέργεια με άλλα καθήκοντα που επιτελούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης