Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας δεν θα είναι αρκετή για τις αγορές

Γιατί μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας δεν θα είναι αρκετή για τις αγορές
Μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας ενδεχομένως να μην είναι ο καταλύτης που περιμένει η αγορά και οι επενδυτές ίσως απογοητευτούν
Οι αγορές δείχνουν να δίνουν τον τελευταίο καιρό υπερβολική έμφαση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και στο εάν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του μεταξύ τους πολέμου δασμών.
Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εξέφρασε την πρόθεσή του να καθυστερήσει την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, που επρόκειτο να εφαρμοστεί στις αρχές Μαρτίου, επικαλούμενος την «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, με τον ίδιο να αναμένει ότι οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Ωστόσο, αρχίζει να γίνεται εμφανές ότι μια εμπορική συμφωνία έχει λίγο-πολύ προεξοφληθεί από τις αγορές, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι δεν είναι αυτός ο καταλύτης που περιμένει η αγορά και ότι οι επενδυτές ενδέχεται να απογοητευτούν.
Και αυτό γιατί υποβόσκει μια μεγαλύτερη ανησυχία… εκείνη της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Ακόμη και η πιο θετική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, θεωρείται απίθανο ότι θα μπορούσε να ανακόψει την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Εξάλλου, οι δασμοί δεν δείχνουν να έχουν επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία, πράγμα που δείχνει ότι μια εμπορική συμφωνία δύσκολα θα αλλάξει την τρέχουσα τάση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% το 2019, από 3,7% το 2018.
Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι η επιβράδυνση είναι γεγονός.
Οι δείκτες για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που παρακολουθούνται ευρέως από τους ειδικούς για ενδείξεις ύφεσης, δείχνουν μια σημαντική αποδυνάμωση σε μια σειρά μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Γερμανία.
Επιπρόσθετα, πολλές οικονομίες που προσανατολίζονται στο εμπόριο αρχίζουν να δείχνουν μια αποδυνάμωση στις δραστηριότητες εισαγωγών και εξαγωγών.
Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το καθοδικό momentum στην παγκόσμια οικονομία θα επιδεινωθεί πιθανώς, τουλάχιστον μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας δεν θα έλυνε το πρόβλημα γιατί η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά κυρίως σε έναν συνδυασμό «κορεσμού» του χρέους και ενδείξεων ότι βρισκόμαστε στο τέλος ενός κύκλου, κάτι που στην Κίνα ήταν εμφανές μήνες πριν ανακοινωθούν οι πρώτοι δασμοί.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο επιβραδύνουν οι οικονομίες είναι βασικά το αποτέλεσμα της υπερχρέωσης των προηγούμενων ετών, και όχι των εμπορικών πολέμων.
Με το παγκόσμιο χρέος να έχει αυξηθεί πάνω από το 300% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Οικονομικό Ινστιτούτο (IIF), και την πολύ χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρόσθετο χρέος αποτυγχάνει να επιτύχει την αναμενόμενη ανάπτυξη, ενώ πλήττονται οι επενδύσεις και οι εμπορικές συναλλαγές.
Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι η αύξηση των λεγόμενων «ζόμπι» εταιρειών, εκείνων δηλαδή που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα με τα λειτουργικά τους κέρδη για μια μεγάλη χρονική περίοδο.
Τέλος, πηγή ανησυχίας αποτελεί και το τέλος των χαλαρών νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών και το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της επιστροφής στην… κανονικότητα.
Μετά από τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) υιοθέτησε έναν πιο «ήπιο» τόνο, τονίζοντας ότι θα είναι «υπομονετική» με περαιτέρω αυξήσεις και ότι θα παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία, ενώ πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για το πολύ μία ακόμη αύξηση εντός του 2019.
Ωστόσο, η αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τη νομισματική τους πολιτική στα φυσιολογικά επίπεδα στέλνει ένα μήνυμα επιδείνωσης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης