Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι θέλουν οι ξένοι επενδυτές για να συμμετέχουν στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων; - Ποιες οι αναγκαίες αλλαγές

Τι θέλουν οι ξένοι επενδυτές για να συμμετέχουν στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων; - Ποιες οι αναγκαίες αλλαγές
Οι «απαιτήσεις» των επενδυτών από την υφυπουργό Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου
Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις απομακρύνουν τους ξένους θεσμικούς όπως και τους ιδιώτες επενδυτές από την αγορά των εταιρικών ομολόγων η οποία να σημειωθεί δίνει διέξοδο στις ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα απευθυνόμενες στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι μπορεί να αποκτήσει νέα δυναμική η αγορά των εταιρικών ομολόγων στην περίπτωση που  γίνονταν  οι μικρές και ανώδυνες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο των εταιρικών ομολόγων.
Τα ίδια δείχνουν προς την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου αρμόδια για τα κρατικά φορολογικά θέματα και ζητούν να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του νομικού πλαισίου έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών και  ιδιωτών επενδυτών που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις για τα χρήματά τους.
Υποστηρίζουν ότι η αρμόδια υφυπουργός κα Κατερίνα Παπανάτσιου πρέπει να διευκολύνει τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών και ζητούν το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο να εναρμονισθεί με το διεθνές.
Πιο συγκεκριμένα στην εγχώρια αγορά ο φόρος του 15% στο κουπόνι του ομολόγου εισπράττεται την στιγμή της πληρωμή από τον κάτοχο του ομολόγου.
Το μοντέλο είσπραξης του 15% είναι ακόμη μια ελληνική πατέντα καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επιμερίζεται αρχικά στον κάτοχο που απέκτησε το ομόλογο στην πρωτογενή αγορά και στη συνέχεια από το δικαιούχο από τη δευτερογενή αγορά.
Στην Ελλάδα ο αρχικός επενδυτής της πρωτογενής  αγοράς μπορεί να πουλήσει το  ομόλογο στη δευτερογενή αγορά χωρίς να έχει καμία  επίπτωση από τη φορολογία του 15% καθώς το κόστος το επωμίζεται ο τελευταίος επενδυτής.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα το θέμα έτσι ώστε το νέο πλαίσιο να κατανείμει το φόρο  στην  πρωτογενή και δευτερογενή αγορά των ομολόγων.
Πρόκειται για τη μία από τις τρείς παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να εμφανισθούν ξένοι θεσμικοί επενδυτές στην αγορά των εταιρικών ομολόγων.
Η δεύτερη παρέμβαση που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία Omnibus accounts (κοινός λογαριασμός).
Ο νόμος 4569/2018 προβλέπει τη δημιουργία λογαριασμού και υλοποιείται  από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών η οποία  μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί με τις μηχανογραφικές υπηρεσίες να κινούνται προς την κατεύθυνση υλοποίησης του νόμου.
Η ελληνική εφευρετικότητα δεν έχει όρια αφού για την παράκαμψη του Omnibus Account δημιούργησε έναν λογαριασμό Λ.Ε.Δ για τους ξένους αλλά δεν τον χρησιμοποιούν καθώς δεν τον γνωρίζουν.  
Η τελευταία παρέμβαση που επιθυμούν οι ξένοι επενδυτές είναι να διαχωρίζεται η αξία του ομολόγου και των δεδουλευμένων τόκων έτσι ώστε να είναι πιο καθαρή η αξία του ομολόγου όπως και η απόδοση που δίνει.
Η ελληνική πραγματικότητα κινείται ακόμη μια φορά σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με όσα ισχύουν στις ευρωπαϊκές αγορές. Στέλεχος της αγοράς θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να  αντιμετωπισθεί άμεσα από την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η άρση των εμποδίων αναμένεται να αλλάξει άρδην την εγχώρια αγορά των εταιρικών ομολόγων που παρά τα εμπόδια μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει με 885 εκατ. ευρώ τις ελληνικές  επιχειρήσεις.
Ανάμεσα τους είναι η Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Coral του ομίλου Motor Oil.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση  εταιρικού ομολόγου της Aegean του Ευτύχη Βασιλάκη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης