Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kommersant: Η ρωσική οικονομία χάνει συνεχώς επενδυτές

tags :
Kommersant: Η ρωσική οικονομία χάνει συνεχώς επενδυτές
Η ρωσική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, σε άρθρο της με τίτλο «Η Ρωσία χάνει επενδυτές» και επικαλούμενη τα στοιχεία της BofA Merrill Lynch (η οποία λαμβάνει υπόψιν τα στοιχεία της Portfolio Fund Research (EPFR), διαπιστώνει ότι τους τρεις τελευταίους μήνες υπάρχει μια αισθητή εκροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από τη ρωσική αγορά μετοχών.
Μέσα στο διάστημα της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, οι ξένοι επενδυτές που προσανατολίζονται στην Ρωσία, απέσυραν 127 εκατομμύρια δολάρια.
Μια εβδομάδα νωρίτερα η εκροή κεφαλαίων είχε φθάσει συνολικά τα 15 εκατομμύρια.
Τη φυγή από την ρωσική αγορά επενδύσεων πυροδότησε, όπως εξηγεί η εφημερίδα, η ενίσχυση των φόβων να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κυρίως λόγω της σύλληψης τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων του στον Πορθμό του Κερτς.
Αλλά και η απόφαση των Αμερικανών γερουσιαστών να καταθέσουν νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, όπως και κατά του ρωσικού δημοσίου χρέους, ήταν κάτι που φόβισε επίσης τους επενδυτές.
«Την πρώτη μαζική εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από την Ρωσία προκάλεσαν οι φόβοι της επιβολής κυρώσεων, οι οποίοι επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Σήμερα αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που περιορίζει την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Ρωσία» δηλώνει στην εφημερίδα Kommersant η αναλύτρια της Reifeisen Capital Σοφία Κιρσάνοβα.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τη νευρικότητα των επενδυτών ενισχύει η σύλληψη στην Ρωσία του Μάικλ Κάλβι, ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής ενός από τους παλιότερους ομίλους επενδυτικών κεφαλαίων με σκοπό τις άμεσες επενδύσεις στη ρωσική αγορά , του ομίλου Baring Vostok.
« Η κατάσταση γύρω από τον κύριο Κάλβι προκαλεί ερωτήματα στην αγορά, καθώς είναι γνωστός τόσο στους εγχώριους όσο και στους διεθνείς επενδυτές.
Η εταιρεία του είναι μια από τις λίγες που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, παρά τους όποιους κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις.
Αναμφίβολα η κατάσταση αυτή δεν βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα» δηλώνει ο αναλυτής της μεγάλης ρωσικής εταιρείας διαχείρισης μετοχών TFG Φιλίπ Νταβιντένκο.
Ο αναλυτής της FP Wealth Solutions Μιχαήλ Ιβανόφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η σύλληψη του Αμερικανού επενδυτή στην Ρωσία να αποτελέσει αφορμή για την επιβολή νέων κυρώσεων.
Στις προσεχείς εβδομάδες το θέμα των αντιρωσικών κυρώσεων, επισημαίνουν οι αναλυτές, θα είναι το κύριο στην ρωσική κεφαλαιακή αγορά.
«Μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για τις νέες κυρώσεις, όσον αφορά τον σχεδιασμό τους, αλλά και την χρονική περίοδο κατά την οποία θα επιβληθούν, η αύξηση των εγχώριων κεφαλαίων θα είναι συγκρατημένη, ακόμη και στην περίπτωση που θα βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας» επισημαίνει η Σοφία Κιρσάνοβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης