Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι συζητήσεις για την πώληση του Πόρτο Καρράς και μία ανάλυση πιθανών σεναρίων για την αποτίμηση της Τεχνικής Ολυμπιακής

Οι συζητήσεις για την πώληση του Πόρτο Καρράς και μία ανάλυση πιθανών σεναρίων για την αποτίμηση της Τεχνικής Ολυμπιακής
Ακόμα και με βάση το χειρότερο σενάριο, της πώλησης με το χαμηλότερο τίμημα στελέχη της αγοράς θεωρούν πως η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι χαμηλή
Ο κύκλος των συζητήσεων για την πώληση του Πόρτο Καρράς φαίνεται πως έχει ανοίξει, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ήδη για απόρριψη προσφορών από την πλευρά της οικογένειας Στέγγου, η οποία ελέγχει την Τεχνική Ολυμπιακή.
Οι νέες πληροφορίες φαίνεται ότι βάζουν φρένο σε κάποιες παλιότερες που έλεγαν ότι ο Κωνσταντίνος Στέγγος δεν επιθυμούσε την πώληση.
Φαίνεται όμως πως είχε ανοίξει η κουβέντα με Έλληνες επενδυτές εδώ και καιρό, με προτάσεις μεταξύ 150-180 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν ήδη απορριφθεί.
Ανάλογη τύχη φαίνεται ότι είχε και η πρόταση ύψους 200 εκατ. ευρώ από ξένο σχήμα, οπότε πληροφορίες που κυκλοφορούν σε χρηματιστηριακά γραφεία για ζητούμενο τίμημα 300 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Στέγγου, δεν πρέπει να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, υποστηρίζουν χρηματιστηριακά στελέχη.
Η αγορά φαίνεται πως προσπαθεί να μεταφράσει στο ταμπλό τις πληροφορίες αυτές και να βγάλει δίκαιη τιμή και φαίνεται να θεωρεί ότι θα ναυαγήσει η όλη διαδικασία, με βάση τα παραπάνω δεδομένα.
Σύμφωνα όμως με στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τη μετοχή, σημειώνουν πως το τίμημα ακόμα και κάτω από 200 εκατ. ευρώ να είναι και με την υπόθεση ότι ο αγοραστής θα αναλάβει τις υποχρεώσεις (το πλέον λογικό σενάριο), τότε η τρέχουσα τιμή υπολείπεται της πραγματικής αξίας που θα διαμορφωθεί, ακόμα και με βάση το χειρότερο σενάριο!
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του 2017 της Τεχνικής Ολυμπιακής, το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου ήταν στα 575 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 546 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο Πόρτο Καρράς και τα 29 εκατ. ευρώ περίπου στις υπόλοιπες συμμετοχές.
Η καθαρή θέση του ομίλου ήταν στα 325,6 εκατ. ευρώ, η αναβαλλόμενη φορολογία στα 118 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις στα 107 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση των λοιπών συμμετοχών ήταν -9,4 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις  στα 38 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα λοιπόν με υπολογισμούς στελεχών της αγοράς, ακόμα και στο αρνητικό σενάριο που πουληθεί 150 εκατ. ευρώ (συν ανάληψη υποχρεώσεων), με μηδενική αποτίμηση του ενεργητικού και των λοιπών συμμετοχών, με πλήρη εξόφληση των υποχρεώσεων ύψους 38 εκατ. ευρώ και μηδενισμό της αρνητικής καθαρής θέσης (-9,4 εκατ. ευρώ), τότε ακόμα και με αυτό το χαμηλό τίμημα των 150 εκατ. ευρώ,  η τιμή ανά μετοχή είναι 2,5 ευρώ, που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον και η τρέχουσα τιμή.
Εννοείται βέβαια ότι στο θετικό σενάριο που συμφωνηθεί η πώληση στα 300 εκατ. ευρώ (συν υποχρεώσεις) με ποσοστό 88,4% που έχει στο Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή, ήτοι 265 εκατ. ευρώ και πάλι με την υπόθεση της πληρωμής όλων των παραπάνω υποχρεώσεων και την μηδενική αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού, μένουν 218 εκατ. ευρώ ή 5,5 ευρώ ανά μετοχή.
Επομένως η τιμή της μετοχής πέριξ των δύο ευρώ στο σενάριο της πώλησης  θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης