Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προκλητικό δημοσίευμα του BBC: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε «μακεδονική» μειονότητα - Aντιδράσεις στην Αθήνα

Προκλητικό δημοσίευμα του BBC: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών  η Ελλάδα αναγνώρισε «μακεδονική» μειονότητα - Aντιδράσεις στην Αθήνα
Η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, σημειώνει το BBC
(upd4) Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για το δημοσίευμα του BBC το οποίο με τίτλο «Σλαβομακεδόνες, η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας» έκανε λόγο για την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το δημοσίευμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα ενώ κυβέρνηση και ΝΔ επιδόθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι θέμα μειονότητας όπως το θέτει το ΒBC, δεν υπάρχει.
«Θέμα μειονότητας, όπως το θέτει το ΒBC, δεν υπάρχει.
Υπάρχουν άνθρωποι που υπερασπίζονται κάποιες παραδόσεις αλλά αυτό δεν τους κάνει μειονότητα ούτε διεκδικούν τη θέση της μειονότητας.
Αισθάνονται και είναι Έλληνες» είπε ο κ.Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι το προήγουμενο Σύνταγμα των γειτόνων μας μιλούσε για ύπαρξη μειονοτήτων και ότι το νέο τους Σύνταγμα, που δημιουργήθηκε με βάση τη συμφωνία, δεν κάνει λόγο για μειονότητες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, τόνισε ότι στο τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ, προσπάθησε να αποτρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με αφορμή το Σκοπιανό θέλουν να πάρουν πίσω το αίμα τους για τον χαμένο εμφύλιο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης έκανε λόγο για γραφικότητα.
Από τη ΝΔ, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη είπε ότι είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο από το βήμα της Βουλής ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το κομβικό σημείο είναι ο αυτοπροσδιορισμός ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι το προβληματικό με το δημοσίευμα είναι το εισαγωγικό του κομμάτι, το οποίο λέει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει εμμέσως αναγνωριστεί η υπόσταση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας.
Με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την πρόσφατα μετονομασθείσα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», σημειώνει το BBC αναδεικνύοντας τις ολέθριες συνέπειες της Συνθήκης αυτής.

Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης μεταφέρει τις δηλώσεις ενός συνταξιούχου δικηγόρου  του κ. Φωκά, ο οποίος μαζί με τα άψογα ελληνικά του μιλά και τη μητρική του γλώσσα τη «μακεδονική» μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και ομιλείται εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων.
Ο κ. Φωκάς φροντίζει να τονίσει από την αρχή ότι είναι Μακεδόνας στην εθνότητα και Έλληνας πατριώτης.
Έχει βάσιμους λόγους να υπογραμμίσει την αφοσίωσή του: για σχεδόν έναν αιώνα, οι Μακεδόνες στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα υποψίας και, κατά περιόδους υπέστησαν διώξεις, ακόμη και επειδή την παρουσία τους  την  αρνήθηκαν σχεδόν όλοι.
Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους.
Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (ντόπια).
Απουσιάζουν εντελώς από τα βιβλία της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (αναφέρονται απλώς ως «Σλαβόφωνοι») και δεν αναφέρονται καθόλου δημοσίως.
Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν, αναφέρει το BBC
Αυτή η αποσιώπηση ήταν ένας από τους λόγους για την μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνοντας (με πλειοψηφία μόλις επτά τον αριθμό) μια συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούνιο από τους δύο πρωθυπουργούς των χωρών.

Ο Τσίπρας έσπασε ένα ταμπού

Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού, επισημαίνει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.
Με τη  χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος αναγνωρίζεται σιωπηρά ότι οι Μακεδόνες είναι αυτοί οι ίδιοι και ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της μακεδονικής μειονότητας της Ελλάδας.
Αφού κάνει μία ιστορική αναδρομή στην ιστορία της χώρας από την οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι σήμερα το δημοσίευμα σημειώνει πως  οι Σλαβομακεδόνες βρέθηκαν διαμοιρασμένοι μεταξύ των τριών νέων κρατών.
Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν,όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν.
Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα υποχρεώθηκαν να μετονομαστούν, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά.
Το 1936, όταν ο κ. Φωκάς ήταν εννέα ετών, ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (ένας θαυμαστής του Μουσολίνι) απαγόρευσε τη μακεδονική γλώσσα και ανάγκασε τους Μακεδόνας να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.
Ο κ. Φωκάς θυμάται ότι οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν ακόμη και τις κηδείες και όταν άκουγαν κάποιον να μιλά ή να τραγουδά στην «απαγορευμένη γλώσσα» υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.
Αναφορικά με τον εμφύλιο πόλεμο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, από τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού οι μισοί ήταν σλαβόφωνοι, που κατέφυγαν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ μετά τις μάχες.   
Περίπου 20.000 παιδιά παραλήφθηκαν από τα σύνορα από τους κομμουνιστές, είτε για την προστασία τους, είτε ως εφεδρικά στρατεύματα για μια μελλοντική αντεπίθεση.
Πολλοί Σλαβόφωνοι πολίτες επίσης πήγαν βόρεια για ασφάλεια.
Ολόκληρα χωριά έμειναν κενά, όπως ο παλιός οικισμός της Κρυσταλλοπηγής κοντά στα αλβανικά σύνορα, όπου μόνο η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μαρτυρεί έναν πληθυσμό που κάποτε αριθμούσε περισσότερες από 1.500 ψυχές.
Είναι αδύνατο, αναφέρει το BBC να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβόφωνων ή των απογόνων των «Μακεδόνων» στην Ελλάδα.

Χιλιάδες Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα

Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας - και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι Έλληνες.
Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει.
Η επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας - και η σιωπηρή αναγνώρισή της «μακεδονικής» γλώσσας και «εθνότητας» - είναι μια σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση παλαιών φόβων.
Αλλά η διαδικασία αυτή έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και οργής, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες αντίθετες στη συμφωνία και υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι εκλογές στην Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του 2019.
Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας κεφαλαιοποίησε γρήγορα τα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία.
Για τους Σλαβόφωνους οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική τους έκφραση, ο χρόνος για να βγουν από τις σκιές μπορεί να μην έφτασε ακόμα, επισημαίνει το BBC.

ΥΠΕΞ: Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας

Απάντηση στο δημοσίευμα του Βρετανικού BBC, που κάνει λόγο για καταπιεσμένους Μακεδόνες Σλάβους στην Ελλάδα» δίνει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ μιλώντας στο ΑΠΕ αναφέρουν ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας».
Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία.
Τη Δευτέρα μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

ΝΔ: Ο Τσίπρας να ξεκαθαρίσει ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα

Να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα, ζητά η ΝΔ από τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, με αφορμή δημοσίευμα του  BBC, το οποίο με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ισχυρισμό ότι «στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα».
Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν  πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε.
Σήμερα το έκαναν.
Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα.
Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου”», συμπληρώνοντας ότι «η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία υποθάλπει τον εθνικισμό».
Η ΝΔ σημειώνει ότι σήμερα το BBC  «με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”» και καλεί «τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα.
Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή».
«Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της», καταλήγει η ΝΔ.

Μαξίμου: Εθνικά επικίνδυνος ο Μητσοτάκης

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι», σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντώντας στη ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους.
Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά.
Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους.
Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος», επισημαίνει το Μαξίμου.

ΝΔ: Το BBC δεν είναι Documento

Να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι, δεν  υφίσταται ζήτημα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, καλεί τον πρωθυπουργό η ΝΔ, απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα “μακεδονικής” μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα» σημειώνει η ΝΔ και ενώ το όλο θέμα αν έκυψε μετά από δημοσίευμα του βρετανικού μέσου περί «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΙΝΑΛ: Προκλήσεις αλυτρωτισμού - Μεγάλες οι ευθύνες του Τσίπρα


Για προκλήσεις αλυτρωτισμού και προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή το δημοσίευμα του BBC.
Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στον πρωθυπουργό με αφορμή την εξέλιξη αυτή.
«Λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού  και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες.
Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;»

ΑΝΕΛ: Όταν παραχωρείς το όνομα της Μακεδονίας, ανοίγεις την πόρτα στους αλυτρωτισμούς

Τη θέση του Πάνου Καμμένου ότι, όταν παραχωρείς το όνομα της Μακεδονίας, ανοίγεις διάπλατα την πόρτα στους αλυτρωτισμούς των Σκοπίων, επιβεβαιώνει κατά τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρο Τοσουνίδη, το δημοσίευμα του BBC.
«Το προκλητικό δημοσίευμα του BBC για ύπαρξη δήθεν «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας, δυστυχώς, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη θέση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι όταν παραχωρείς το όνομα της Μακεδονίας, ανοίγεις διάπλατα την πόρτα στους αλυτρωτισμούς των Σκοπίων.
Δυστυχώς το ανίερο μέτωπο των φανερών και κρυφών υποστηρικτών της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ, σε μια ακόμα έξαρση υποκρισίας εμφανίζεται να αλληλοκατηγορείται για το ποιος δήθεν υπερασπίζεται περισσότερο την ιστορική αλήθεια και τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και προσθέτει:
«Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι. Ο χρόνος σας τελείωσε, τα ψέματά σας αποκαλύφθηκαν, οι Έλληνες γνωρίζουν.
Κανένας δεν θα ξεχάσει όταν έρθει η ώρα των εκλογών.
Η ψήφος των Ελλήνων θα είναι η τιμωρία σας.»


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης