Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων καλύπτει οριακά τις μηνιαίες του υποχρεώσεις - Άγνωστη λέξη πλέον η αποταμίευση

ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων καλύπτει οριακά τις μηνιαίες του υποχρεώσεις - Άγνωστη λέξη πλέον η αποταμίευση
Μόλις το 12% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να καταφέρει να κάνει αποταμίευση, μέσα στον επόμενο χρόνο ενώ μόλις το 1% πιστεύει ότι θα τα καταφέρει
Αυξάνεται δραματικά το ποσοστό των Ελλήνων που καταφέρνουν οριακά να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους με τον Ιανουάριο να φτάνουν στο 64%.
Έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), υποστηρίζει ότι, το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες έφθασε τον Ιανουάριο του 2019 στο 64%, από 60% που ήταν τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018.
Την ίδια ώρα, η άλλοτε γνωστή αποταμίευση στις ελληνικές οικογένειες αποτελεί πλέον «άγνωστη λέξη» καθώς το 85% των Ελλήνων, δεν δύναται να αποταμιεύσει, ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 12% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να καταφέρει να κάνει αποταμίευση, μέσα στον επόμενο χρόνο ενώ μόλις το 1% πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.
Σημειώνεται πως οι πολίτες που ήταν σε θέση να αποταμιεύσουν χρήματα, οποιουδήποτε μεγέθους, αποτελούσαν τον Ιανουάριο, το 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10% , από 12%, που υπολογίζονταν τον Δεκέμβρη του 2018.
Το 11% μάλιστα, (λιγότεροι κατά δύο μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος,) υποστηρίζει πως έχει αναγκαστεί να «σηκώσει» χρήματα από τις αποταμιεύσεις του για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στα έξοδά του.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση στους προσεχείς 12 μήνες παρέμεινε τον Ιανουάριο στις -68,4 μονάδες.
Την ίδια ώρα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο- θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, που αφορούν έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη κ.α.
Ειδικότερα, το 92,3% των ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο μέσα στον επόμενο χρόνο, (τον Οκτώβριο του 2018 ήταν 95,5%) ενώ μόλις το 9.5% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ,κατασκευή κατοικίας ή εργασίες βελτίωσης και ανακαίνισης των χώρων του, τον επόμενο χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης