Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams: Η Fed πρέπει να είναι σε εγρήγορση αναφορικά με τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό

Williams: Η Fed πρέπει να είναι σε εγρήγορση αναφορικά με τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι «σφιχτές» αγορές εργασίας δεν θα πυροδοτήσουν μια σταθερή αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Ν. Υόρκης, John Williams
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πρέπει να διασφαλίσει ότι οι «σφιχτές» αγορές εργασίας δεν θα πυροδοτήσουν μια σταθερή αύξηση του πληθωρισμού, αλλά επίσης ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα παραμείνουν πολύ χαμηλές, δήλωσε σήμερα (22/2/2019) ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams.
Η ανησυχία για τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό είναι αξιοσημείωτη όταν το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 4%, αρκετά κάτω από αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Παραδοσιακά, οι οικονομολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι όταν οι αγορές εργασίας «ζεσταίνονται», ο πληθωρισμός είναι επίσης καλός.
Η σχέση αυτή μπορεί να έχει αλλάξει, σύμφωνα με νέες έρευνες, που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τη νέα στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για «υπομονή» ως προς τα επιτόκια, παρά την πολύ χαμηλή ανεργία.
«Συμμερίζομαι ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση αναφορικά με μια σταθερή άνοδο στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Williams, επικαλούμενος μια δική του ανάλυση που δείχνει ότι η χαμηλή ανεργία στην πραγματικότητα εξακολουθεί να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές.
Ωστόσο, όπως δήλωσε, αντίθετα με τη δεκαετία του 1960, η δυναμική του πληθωρισμού έχει αλλάξει, ώστε ακόμη και αν οι τιμές επιταχύνουν προσωρινά, η αύξηση αυτή δεν ενσωματώνεται στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αποτρέποντας τον πληθωρισμό από το να αυξηθεί σταθερά πάνω από τα «υγιή» επίπεδα.
Πράγματι, όπως ανέφερε ο Williams, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθωρισμού και οι προσδοκίες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία.
Έτσι, όπως δήλωσε, η πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πολύ κάτω από τον στόχο της Fed για 2%, είναι ανησυχητική.
«Πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί ώστε οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να μην προσηλωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης