Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Αυξάνει ο κίνδυνος να μετατραπεί στη Συρία της Νοτίου Αμερικής

Βενεζουέλα: Αυξάνει ο κίνδυνος να μετατραπεί στη Συρία της Νοτίου Αμερικής
Οι κινήσεις των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε μία γενικευμένη εμπλοκή με συμμετοχή Ρωσίας και Κίνας
Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η «μετάβαση» εξουσίας στη Βενεζουέλα, μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε μία «Συρία της Νοτίου Αμερικής», όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές».
Η Συρία αποτελεί ένα από τα κλασσικότερα παραδείγματα προσπάθειας αλλαγής ενός καθεστώτος όχι με ήπιο αλλά επιθετικό τρόπο.
Η Δύση φρόντισε να στηρίξει την επονομαζόμενη «Αραβική Άνοιξη», χρηματοδοτώντας πραξικοπήματα ενάντια καθεστώτων –τα οποία σαφώς δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως δημοκρατικά- σε Τυνησία, Λιβύη και Αίγυπτο.
Η κυβέρνηση Obama χρησιμοποίησε το χάος που δημιουργήθηκε ώστε να δημιουργήσει «στρατόπεδα εκπαίδευσης ανταρτών», κυρίως στην Ιορδανία, η οποία ουσιαστικά έφτιαξαν τον ISIS και μέσω αυτών ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία.
Αν και επίσημα η χρηματοδότησή τους σταμάτησε το 2017 από την κυβέρνηση Trump, υπάρχουν πλάγια μέσα για να καταφθάνουν σε αυτούς εκατ. δολάρια και ο εμφύλιος στη Συρία να συνεχίζεται.
Ταυτόχρονα η Συρία, λόγω και της θέσης της, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον μεταξύ αρκετών χωρών: ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Ιράν.
Και αυτό δεν έγινε κατά λάθος, έγινε με κάποιο σκοπό.
Εάν οι ΗΠΑ τελικά κατορθώσουν να στηρίξουν τόσο τον ISIS ώστε να πέσει το καθεστώς του Assad, δεν πρόκειται να επέλθει ειρήνη αλλά μία πραγματική σφαγή αθώων και μάλιστα υπό τις ευλογίες της Ουάσιγκτον.
Η περίπτωση της Βενεζουέλας μπορεί να μοιάζει διαφορετική, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Μία κατάρρευσή της θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογα «στιγμιότυπα» και συνέπειες με αυτές που έχουν καταγραφεί στη Μέση Ανατολή.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, με στήριξη από την κυβέρνηση Trump.
Κάτι τέτοιο μπορεί να μετατρέψει, όντως, τη Βενεζουέλα σε μία Συρία και μάλιστα πολύ κοντά στα αμερικανικά σύνορα.
Όπως και η Συρία έτσι και η Βενεζουέλα έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα, ενώ οι σχέσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και αυτού της Βενεζουέλας είναι κάτι παραπάνω από στενές.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έσπευσαν να στηρίξουν τον Nicolas Maduro έναντι του Juan Guaido, ενώ αντίθετα ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στήριξαν και στηρίζουν τον Guaido.
Πόσο μακριά, όμως, μπορεί να φθάσει αυτή η αναταραχή;
Η επέμβαση των ΗΠΑ στη Νότια και Κεντρική Αμερική δεν είχε ποτέ τα καλύτερα αποτελέσματα.
Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τις κινήσεις του R. Reagan στο Ελ Σαλβαδόρ και μπορεί να καταλάβει τι θα συμβεί εάν υπάρξει ανάλογη αμερικανική κίνηση και στη Βενεζουέλα.
Στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ προσφέρουν για άλλη μια φορά "βοήθεια" στον λαό της Βενεζουέλας και το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να καταστρέψουν πλήρως οικονομικά τη χώρα, Ρωσία και Κίνα δεν θα μείνουν αμέτοχες.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η κατάσταση με τη Βενεζουέλα κλιμακώνεται, καθώς το ίδιο ισχύει στην ένταση που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Κίνας με τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης