Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Fed θα βάλει τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων το γ’ τρίμηνο 2019

tags :
Goldman Sachs: Η Fed θα βάλει τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων το γ’ τρίμηνο 2019
Έκθεση της Goldman Sachs για τη Federal Reserve 
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) θα αναγκαστεί να βάλει τέλος στη νομισματική σύσφιξη (αύξηση επιτοκίων) το τρίτο τρίμηνο του 2019, εκτιμούν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν εχθές (20/2) «συνέχισαν να τονίζουν την υπομονή στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές συνθήκες, την επιβράδυνση της εξωτερικής ανάπτυξης και τον ασθενέστερο πληθωρισμό».
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) ανέφερε πως θα είναι «υπομονετική» σε ό,τι αφορά στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας την πιο διστακτική, πλέον, στάση της Fed.
Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω συνεδρίαση η τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων στο 2,25%-2,50%.
Στα πρακτικά γίνεται αντιληπτή η πρόθεση της Fed να συνεχίσει τη συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού που δημιούργησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των περασμένων χρόνων.
Η Τράπεζα, κάνει λόγο για μία ισχυρή αγορά εργασίας και οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό (2%):
«Η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.
Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, ενώ η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων σε σταθερές τιμές επιβραδύνθηκε από τον ταχύ ρυθμό που είχε σημειωθεί νωρίτερα πέρυσι.
Τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός, παραμένουν κοντά στα 2%.
Η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει διαρκή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, έντονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο 2%.
Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα είναι υπομονετική, καθώς καθορίζει ποιες μελλοντικές προσαρμογές στον στόχο για τα επιτόκια μπορεί να είναι κατάλληλες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων».
Με αφορμή τα παραπάνω, η Goldman Sachs εκτιμά πως η Fed θα σταματήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού στα τέλη του 2019, πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες αναλυτών για το 2020.
Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις επιτοκίων, η Goldman αναμένει μόλις μία για το τρέχον έτος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης